Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

En bulle värdig kungen

Den har funnits i vår historia länge och älskats av många. Vissa som Kung Adolf Fredrik har nästan älskat det lilla bakverket för mycket. Men vem kan klandra honom blandningen av grädde, marsipan och ljust vetebröd är så enkel men ändå helt genialisk.

Semlan är ett bakverk med en lång historia, till Sverige kom den redan år 1541 då den nämns i Gustav Wasas bibel. Men det utsökta bakverkets historia började långt tidigare, redan i Romariket avnjöt man en variant av semlan.

Antagligen är det därför semlans namn kommer från det latinska språket, från ordet simila som betyder fint mjöl. På senare tid har semlan fått många namn, i södra Sverige kallas den fastlagsbulle, fettisdags-bulle, gräddburgare och av Ture Svensson fick den kära bullen namnet Temla.

Semlan började sin historia som en vanlig ljus vetebulle. Sitt söta innehåll av grädde och marsipan fick bulle först under 1800-talet. Innan semlan fick sin klassiska formen introducerades den under namnet hetvägg eller som på tyska heisse wecken (varma kilar). Namnet berodde på att semlorna formades likt kilar/trianglar för att bättre få plats i en kastrull, där de kokades i mjölk innan servering.

Snart slutade man att koka semlan först, och den serverades i mjölk med kanel och socker fram till det att yrkesbagare och konditorier lanserade dagens semla med grädde och marsipan.

Visste ni föresten att man i Finland oftast serverar semlan med sylt, helst hallonsylt, istället för marsipan. Kanske något att testa för alla marsipanhatare där ute.

Men precis som allt gott är semlan inte särkilt nyttig en av de söta små bakelserna innehåller cirka 500 kalorier. Vi Svenskar behöver dock inte oroa oss då vi i snitt sätter i oss fem semlor per år. Något som inte gällde den svenska konungen Adolf Fredrik som sägs ha ätit ihjäl sig på semlor. I meddelandet om hans död den 12 februari 1771 (fettisdagen) står det ”Hans mäjestäts dödsfall har skett av indigestation av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champangevin.” Hetvägg var namnet på semla under denna tiden.

Förr åt man endast bakverket en gång per år på fettisdagen, vilket är den sista dagen i fastlagsveckan, veckan då man äter upp sig inför fastan. I Skåne och Danmark var det på måndagen under fast-lagsveckan ,den så kallade bullamåndagen, som man åt bullarna. Nu för tiden kan man få tag på bullarna i många caféer ända från jul ända fram till fast-lagsveckan så passa på att njut av en semla du med.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  geeloo people

  Geeloo People

  Nu låter vi mode inta en plats på geeloo. Häng med från början och spana in Geeloo People!

  Slumpad bild från arkivet

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 11 feb 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.