Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Artikelbild
Foto: Jim Knutsson  

Tim´s Haircut - mer än bara en frisörsalong

Geeloo begav sig till Tim´s Haircut i centrala Helsingborg för att ta reda på vad som lockar med frisöryrket, varför man startar egen salong och hur man dessutom lyckas bli framröstad som Sveriges bästa!

Vi intervjuade ägaren Tim Ohlson samt frisörerna Maria Blom och Karina Pöntinen där dom sistnämnda även fick som uppgift att styla om Jim Knutsson och Josefine Nilsson som före- och efterbilderna vittnar om.

Hur kom det sig att du blev just frisör?

Tim: Det började redan när jag gick i 8an och alla var syntare. En kompis ville byta från mittbena till sidbena och jag erbjöd mig att hjälpa till. Sedan spred det sig på skolan och kompisarna passade på att tjäna en slant extra när dom fick pengar av sina föräldrar för att gå och klippa sig och istället kom till mig och behöll sina pengar.

Sedan jobbade du i 10 år som frisör efter din utbildning, varför valde du att starta eget efter det?

Tim: Eftersom jag aldrig fick driva igenom mina idéer eller spela mina skivor så blev det en naturlig utveckling att jag började titta efter lokaler för en egen salong. När denna lokalen som vi befinner oss i nu sedan blev ledig fanns det inte mycket tid till att hinna tänka efter utan jag slog bara till direkt.

Hur blev reaktionerna på salongen och hur förhåller ni er till bra och dålig kritik?

Tim: För 10 år sedan när vi startade så fanns inga profilerade salonger, så många uppskattade oss som ett bra alternativ och angående kritiken så är det beroendeframkallande att få den direkta belöningen av kunden när dom ser hur bra resultatet blev. Sedan finns det ju så klart även dom som aldrig blir nöjda hur man än gör.

Maria: Jag tycker om kritik. Det är viktigt att man vågar säga vad man tycker och tänker. Jag brukar inte få så mycket dålig kritik, men ju mer man lär känna kunden desto mer vågar dem säga till om.

Vad har du för inspiration och drivkraft?

Tim: Jag blir inspirerad av allt från modetidningar och musikvideos till resor, vart jag än kommer så kollar jag alltid efter nya frisyrer. Jag hämtar mycket inspiration från vardagen då jag gillar streetstilen, på Ibiza kom jag till exempel in på en diskussion om hur man kunde använda fjädrar och direkt när jag kom hem började jag experimentera med fjädrar i håret.

Vad är speciellt med Tim's Haircut?

Tim: För då får man en upplevelse som inte bara är en klippning utan salongen är mitt livs levande Myspace där jag bjuder in vänner, gör min egen bakgrund, spelar min favoritmusik och där allt inte är perfekt utan lite snett och vingt. Man ska inte ens behöva känna sig tvungen att klippa sig eller köpa hårprodukter utan kan även komma hit och bara chilla och ta en kopp kaffe.

Maria: Vi är modeinriktade, har koll på trender, håller oss uppdaterade och sedan är det viktigt att man har det roligt på sitt besök här hos oss.

Karin: Vi är här för våra kunder och hoppas dem känner energin här och har roligt. Vi är duktiga frisörer som hela tiden utvecklas. Det är viktigt att få våra kunder att känna sig hemma och trivas.

Vilka är dom tre viktigaste egenskaperna man bör ha som frisör?

Tim: Att man är social, inte stagnerar och självklart att man kan klippa! Man brukar säga att är man en trevlig människa så kan man överleva som frisör för det är viktigt att man kan anpassa sig till alla typer av besökare där vissa vill småbråka medan andra bara vill sitta tysta.

Vad är det som är roligast med frisöryrket?

Tim: Det är nog variationen av både frisyrer och kunder och trots att jag jobbat i 24 år hittar jag fortfarande nya utmaningar och blir nervös inför nya saker. Därför skulle jag lätt kunna tänka mig att fortfarande jobba som frisör om 40 år till. För även om hår är hår så kommer det alltid något nytt eller en gammal frisyr i ny tappning då den nya generationen tycker wow om något som t ex en så utskälld frisyr som hockeyfrillan som blev en megatrend för inte så längesen!

Är det roligast att försöka uppnå en kunds önskan om ny frisyr eller att få helt fria händer att experimentera med?

Maria: Absolut fria händer! Det är jobbigt när en kund kommer in och vill ha förändring samtidigt som dem bara vill klippa topparna.

Karin: Jag brukar fråga kunden vad de inte gillar och gör sedan utifrån det vad jag bäst tycker passar dem.

Hur viktig tycker ni inredningen är i en frisörsalong?

Tim: Inredningen är jätteviktig för hår och inredning går hand i hand då inredningen ska spegla trender, färg och form och skapa en idé om vad kunden kan förvänta sig av oss som salong.

Maria: Det ska vara harmoniskt, nytt och trendigt. Det är viktigt att det händer någonting mellan gångerna våra kunder besöker oss och här ändras det hela tiden.

Vilken är den värsta och schysstaste frisyren du sett genom tiderna?

Tim: Den värsta måste vara unisexfrisyren där killar och tjejer har samma frisyr och den bästa varierar då man oftast tröttnar efter ett tag på något man tidigare tyckte var wow! Som när en trend blir till mode och alla börjar ha tuppkam t ex.

Hur ser framtiden ut för salongen och vad vill du uppnå med den?

Tim: Det ska vara så lång kö utanför att jag måste säga "Sorry, men vi har kanske tid nästa år"!

Artikelbild
Foto: Nuria Pallin  
*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  geeloo people

  Geeloo People

  Nu låter vi mode inta en plats på geeloo. Häng med från början och spana in Geeloo People!

  Slumpad bild från arkivet

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 23 maj 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.