Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Artikelbild
Foto: Ida   

I hopp om att bli Nattens drottning

Emilia Bornestav var 14 år när hon började sjunga. Roxette var den stora inspirationskällan och efter att ha pratat med sin syster, som i sin tur kände en sångpedagog, började Emilia ta sånglektioner. Men nu har intresset för pop- och jazzsång utbytts mot pompös operasång.
- Jazzsång var nog aldrig riktigt min grej, säger Emilia.

Det har gått fem år sedan Emilia Bornestav började ta sånglektioner. Lektionerna höll sig inom ramen för jazzsång, något som Emilia kände inte riktigt var hon.
- Istället började jag sjunga i kör som gav lite mer musikalfokuserad sång, som jag tyckte var väldigt roligt då. Men hennes intresse utvecklades och det var insikten om hennes egen kapacitet att kunna sjunga höga toner som gjorde att Emilia blev nyfiken på operan.
- Jag har mycket lättare att få volym och klangen blir bättre i de höga tonerna.

I hopp om den stora scenen

Idag går Emilia Bornestav på Skolstaden Nicoliaiskolans gymnasiala musiklinje i Helsingborg. Utöver det hon sjunger hemma övar hon med lärare i snitt sju timmar i veckan, i hopp om att utveckla sin sång för att en dag nå de stora operascenerna.
- Sju timmar kanske låter mycket för andra, men egentligen är det inte det om man i framtiden vill jobba som operasångerska. Men jag tror det är ganska lagom än så länge, berättar hon.

Drömmen är att komma in på en operautbildning på Kulturama, Stockholm Operastudio en dag. Men hon tror att det är bra att få lite mer erfarenhet innan man söker dit.
- Efter gymnasiet tror jag att jag kommer att söka en sångutbildning på någon folkhögskola så att jag kanske har större chans att komma in på Kulturama med lite mer erfarenhet.

Från indierock till opera

Musik har länge varit ett av Emilias största intressen. Hon berättar att hon är öppen för de flesta sorters musik, men att hon har sina favoritgenrer.
- Jag älskar verkligen indierock och japansk musik, säger hon och menar att hon vid flera tillfällen har stött på situationer där människor blir förvånade över att hon intresserar sig för opera.
- Visst tror jag att det delvis kan bero på min klädstil, att det kanske inte riktigt ”passar ihop”. Men främst tror jag att människor reagerar på att jag är relativt ung.

Emilia berättar att hon var och såg operan Tosca när ett äldre par kom fram och frågade henne om det var hennes första opera hon gick på.
- Jag tror att det har med min ålder att göra, säger hon.

Artikelbild
 

Drömmer om Nattens drottning

Trots att det inte bara är operan Emilias liv kretsar kring, har hon alltid fascinerats av sättet att sjunga på.
- De som sjunger opera, sjunger verkligen på riktigt. Jag tycker det är så vackert!

När Emilia började sjunga kunde hon tycka det var lite jobbigt att sjunga inför familj och vänner.
- Samtidigt så ville jag visa upp det jag lärt mig under sånglektionerna. Men jag har alltid fått stort stöd hemifrån, berättar hon.

Men för att komma ut i musikbranschen som operasångerska tror Emilia att det krävs vassa armbågar och mycket erfarenhet.
- Jag vill verkligen arbeta med sången, så jag kommer att få jobba hårt. Fick jag önska mig något, så hade det varit att få sjunga som Nattens drottning i Trollflöjten.
- Pop och jazzång passar helt enkelt inte min röst.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

geeloo people

Geeloo People

Nu låter vi mode inta en plats på geeloo. Häng med från början och spana in Geeloo People!

Slumpad bild från arkivet

Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 7 okt 2009.

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Bli medlem
Glömt lösenord

Mösstest

Håll huvudet varmt

Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

Spana in mössorna.

Henke Larsson

Henke Larsson staty

Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

Kolla våra förslag.

Cola-test

Vilken cola är godast?

Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

Kolla vårt avslöjande test.