Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Vampyrer
 

Vampyrer speglar hur samhället ser ut

Twilight, True Blood, Låt den rätte komma in - vilken är den gemensamma nämnaren? Anna Höglund, doktorand i litteraturvetenskap har ägnat sig åt att skriva en avhandling om Vampyrberättelsen genom de senaste århundradena.
- Jag är mycket fascinerad av vampyrer eftersom de speglar hur samhället ser ut. Vi uttrycker mycket genom våra monster.

Kring Halloweenhelgen ökar intresset för vampyrer och monster markant, något som Anna Höglund känner av från år till år.
- Man knyter intresset för monsterna till just Halloween, men de senaste åren har ett allmänt intresse för monster och särskilt vampyrer blommat upp, vilket jag tycker är jätteroligt givetvis. Anna berättar att den stundande vampyrtrenden, med filmer, böcker och litteratur som på olika sätt skildrar den blodtörstiga varelsen, fick en uppsving hösten 2008 och har sedan dess hållit i sig.
- Johan Ajvide Lindqvists film Låt den rätte komma in riktade sig till en bred publik, säger Anna och förklarar att vampyrerna mer eller mindre alltid har fått utrymme i vissa subkulturer men numera getts ett bredare intresse.
- Under hösten började också True Blood sändas i USA och tidningen Rolling Stone hade med vampyrer högt upp på trendlistan sommaren 2008.

Samhällelig turbulens

Genom de senaste århundradena har det funnits ett intresse och fascination av vampyrer, men Anna Höglund menar att ett sådant brett allmänt intresse som idag oftast uppkommer i samband med samhällelig turbulens.
- I slutet av 80-talet och i början av 90-talet dök en våg av vampyrer upp i populärkulturen med bland annat filmen Lost Boys i spetsen, säger Anna och menar att det ökade intresset var ett tydligt tecken på den stundande och uppblossade aidsdebatten.
- Filmerna gav oss budskap om att hålla oss ifrån droger och att avstå från oskyddat sex. Det fanns en stark koppling till den tidens samhällsdebatt, menar hon.

Från monster- till humanvampyr

Anna Höglund menar också att vampyrkaraktärerna har ändrats med tiden.
- Egentligen har vampyrerna gått från svullna lantliga lik till vår tids attraktiva och ganska sympatiska vampyrer, förklarar hon. I sin avhandling har Anna genom betraktelser skiljt ut Monstervampyren - en ond varelse som är svår att komma nära, från Humanvampyren som lever lite på gränsen mellan vampyrernas och människornas värld.
- För att ge ett exempel på detta så är William "Bill" Compton i vampyrserien True Blood kanske stereotypen för Humanvampyren. Han är helyllekillen som värnar som människorna i sin närhet, förklarar hon och menar att Humanvampyren är unik för vår samtid.
- Vi identifierar oss med Humanvampyren samtidigt som den speglar vårt postmoderna samhälle som ställer höga krav på oss och där "Vi lever i en värld av möjligheter... bara du har..." är den rådande grundinställningen och där man förväntas att bli lyckad och framgångsrik.

Speglar något vi saknar

Anna Höglund menar att det postmoderna samhällets ideal ställer stort krav på oss hur vi bör vara och att Humanvampyren uppkommit ur detta.
- Kravet på ett snyggt yttre och att synas och höras skapar en viss slags människa och personlighetstyp som är narcissistisk och självcentrerad men som samtidigt är mycket självkritisk eftersom det gäller att synas och höras överallt, säger hon och berättar att det är här Humanvampyren har fått en viktig roll genom detta.
- Vi identifierar oss med de som inte passar in eftersom vi sällan känner oss tillräckliga på grund av yttre krav. Dessutom har Humanvampyren en förmåga att se bakom ytan.
Anna menar att de fyller ett behov vi har i samhället och att de samtidigt speglar något vi saknar.
- Vi saknar att våga släppa andra innanför skalet, se bakom masken helt enkelt, vilket Humanvampyren är mästare på.

Jakten på äkta kärlek

Filmerna och böckerna om vampyrer har på senare tiden varit många och Anna menar att handlingarna ofta är ganska lika, särskilt inom det som hon kallar för vampyrromanser, som ofta handlar om en förbjuden romans som växer till liv mellan människa och vampyr.
- I Twilight blir Bella sedd av vampyrkillen Edward och i True Blood uppstår en stark romans mellan Sookie och den gammalmodige vampyren Bill, säger Anna och menar att det ofta finns en gemensam nämnare i de här berättelserna.
- Jakten på den äkta kärleken står ofta i fokus och ofta speglar den, kanske inte hur kärlek är, men hur den borde vara. Vare sig det är mellan människa och människa eller människa och monster.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Kända vampyrer

Dracula

Förekommer i Bram Stokers roman Dracula från 1897. Greve Vlad Dracula sägs ha tjugo mäns styrka och livnär sig på människors blod.

Eric Northman (True Blood)

Alexander Skarsgård som vampyr i True Blood. Karaktären Eric Northman är en väldigt arrogant vampyriking som har en bad boy image.

Edward (Twilight)

Edward är en vampyr som är väldigt artig och charmig. Han beskrivs också som väldigt vacker. En egenskap han har är att om han vistas i solljus så skimrar hans hud som glitter. Detta är också en anledning till att han har en så ljus hudton.

Angel (Buffy the Vampireslayer)

Han föddes på 1700-talet. Angel har en förbannad själ vilket innebär att han har en mänsklig själ och ett samvete. Han kan bara inte förmå sig att döda något mänskligt. Han fortsätter därmed att hjälpa de hjälplösa.

  geeloo people

  Geeloo People

  Nu låter vi mode inta en plats på geeloo. Häng med från början och spana in Geeloo People!

  Slumpad bild från arkivet

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 12 nov 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.