Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Artikelbild
Foto: Timmy Kjellqvist  

Camp Rah-bar-beer’pah!: Dag 2: Sexy time

Puh! Nu börjar saker och ting rulla in som det ska nu, det går bra nu. Petters ständiga tema är det första som slår mig när jag ska summera gårdagens aktiviteter, men det är inte Petters framställning som stjäl kvällen. Fulla recensioner kommer i nästa vecka, men här nedan finner ni lite blandat ax från Roskildes savanner.

Saker och ting fortsätter från mitten av eftermiddagen igår, då jag för första gången satte mig i presstältet. Aftonbladet och Expressen umgås, SVT har problem med datorn, och Geeloo; Geeloo är on top of things.

Vi gjorde en stor rendezvous borta på Petter, denna veteran i hiphop-Sverige som av någon mystisk anledning fått öppna festivalen. Visst, för fem år sedan hade jag kunnat svälja det, men det måste ha skett en förväxling när Roskilde frågade Sverige om Petter var en ingångsakt.

- ”Du mand, kan man spile Petter på Orange pa inledesedag?”

- ”Petter? [konstpaus] Roligt!”, svarade Sverige

I och med att roligt betyder lugnt på danska var saken biff, och en Petter som sliter hårt för att höja tempot får inte riktigt vinden att vända, och får istället en sansande effekt. Som många andra artister vi såg under torsdagen var det fel tid på dygnet för att svära revansach på bransch-Sverige – hiphop gör sig bättre i skydd av mörkret, med mer alkohol, som Lupee Fiasco förra året. Halvfull publik, bokstavligen talat, i spridda skurar.

Rullade vidare med flowet i blodet, hakade på brass-onanin som kallas Hot 8 Brass Band. Dessa New Orleans-överlevare har tatt lektionen med orkanen Katrina på dödligt allvar, för de lever ut å scen, nio pers varav en i rullstol, som ändå spelar en massiv tuba. Inte vår kopp té, bestäms det, men F for Effort! Gräsdoften låg tung här, och ett snille bland oss spekulerade om Brass och Brass var naturligt förekommande.

Och mer dofter blev det på Groundation, ett mystifierande hiphop-rock-band med två urläckra nigresser som visade var kurvorna skulle ligga. Nu kanske ni tänker ”urläckra” och tänker på steroetypens läcker, men med läcker menas duktiga, smäckra, och gick i bra kontrast till Groundations åldriga huvudsångare som knagglade runt ett Peace’n’Love-budskap med guldgitarr. Helt okej reggare, man!

Volbeat visade sig vara Elvisrockens sista frälsare, och fastän detta verkade vara Danmarks svar på Håkan Hellström, i vart fall i kärleksstorlek, föll det inte oss på tungan. Men igen, en tungtatuerade Johnny Cash-fantast som skriker Metallica-tunes i Missfits-anda är ingen dålig deal, fastän det ännu en gång vart lite väl tidigt och varmt för att den sortens tyngd, var det svettigt gott. Pluspoäng till sångaren som lackade hinkar inom trettio sekunder, men enbart svarade med att skala av sin kostym efter hand under hårda riff.

Saker och ting skriver in i varandra enkelt här. Fucked Up var en konsert som gav mig viljan att leva tillbaka. Dessa post-punkare skrek och rivade av en sån kavalkad av (o)ljud att publikhavet inne vid scenen sprängdes till en moshpit. När sångaren själv klev ner bland publiken, slet av sig sin tröja, och började blöda på en lägerkamrat, då var euforin som högst. Detta var tjugo minuter in – tjugo minuter senare var showen fortfarande igång, men det var mest för show. Undertecknad var vid det laget långt borta och skötte sina stridsskador, men bilden av en stor man som krossar burkar mot sin kropp medan byxlösa galningar slåss framför scenen kommer sent att lämna mig.

Och så kom då årets Kanye West! Vi lyckades lira in oss på vänstra sidan, mitt framför scenen med fantastisk vy. Skymning, svalka och Kanye West borde ha varit en bättre kombination, men hade jag varit en troende på siffror hade jag gett honom 3 och ett halvt tält av 6, ty det är inte okej att dra ut på showen i tjugo minuter i början med en segstartad blandning av nya låtar, för att sedan minnas Michael Jackson och sin mor i en kvart. Det är nobelt, det är fint, men det är också förbaskat seglivat, och nåden var nästan ute innan Golddigger kickade in med publiken som baslåda.

Trentemöller hörde vi hela natten, var vi än var. Ljudet var såpass påtagligt ända bort till Westingången att två lager kuddar inte skyddade den Fucked Up-blida saten som behövt kollapsa efter striderna. Showen verkade konkret om än osinpirerad – samma grundbeat, om och om igen, så till denmilda grad att festerna utanför själva festivalområdet var tomma. Inte ens charmiga Van Damme-camp klarade av att dra folk. Inte ens våra grannars bilbatteri-uppsätttning på max lyckades dränka ur Trentemöller, med gästers, symfoni av inspirerat oväsen. Lövely.

Nu springer vi mot Fleet Foxes och en riktigt lång dag koncerter. Vad vi ångrar att vi inte såg är First Aid Kit och Pablo Moses, men det tog vi igen med öl. Imrogon kan ni läsa lite om Friendly Fires, Nick Kave, Shogu Tokumar, Mars Vo,lta och Röyksopp – bland annat.

Väl mött, och go’ festival!

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  geeloo people

  Geeloo People

  Nu låter vi mode inta en plats på geeloo. Häng med från början och spana in Geeloo People!

  Slumpad bild från arkivet

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 3 juli 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.