Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Navid Modiri och Gudarna - Dags för slagsmål!

Navid och Gudarna startade sina dagar som experimentell duo och åkte runt på Sveriges kulturscener och bjöd på spoken word-dikter ackompanjerade av bongotrummor och djembe. Efter varma mottaganden anslöt sig fler medlemmar till bandet och en spelning på Hultsfredsfestivalen ledde till skivkontrakt och första skivsläppet "Den blå EP;n".
Navid Modiri och Gudarna
 

"Dags för slagsmål" släpptes 2004 och står förmodligen för soundtrack till många sommar- och festivalminnen. För trotts vintertema och samhällskyla i många av texterna är "Dags för slagsmål" en riktig sommarplatta. Reggaebeatsen och de sällsamma refrängerna som sätter sig efter en genomlyssning är som gjorda för att spelas på en bärbar bergssprängare i gröngräset framför festivaltältet eller vid lägerelden på strandfesten. Tankarna för en också till allsång efter några folköl i solen.
Plattan är kvalitetsmässigt genomgående ganska jämn och väljobbad. Om man trotts allt skall plocka russinen ur kakan är "Kroki" med sina tangoinfluenser, chat-cha-chavändningar och ironiska samhällskritiska text ett guldkorn. "Med socker på" som blivit lite av en klassiker är självklart också en av de lite starkare lysande stjärnorna på plattan.

Karaktäristiskt för Navid Modiri och Gudarna är reggaebeatsen och de lite ironiska samhällesskilldrande texterna som med sin muntra framtoning ofta har en underliggande svart humor. Det är genomgående kritiskt, politiskt och både utopiskt och hoppfullt.
Inte helt oväntat kan influenser från Svenska Akademien och Timbuktu skönjas. Dock har bandet med tillgången att inte vara rädda för att influeras av allt från tango till svensk folkmusik skaffat sig ett eget sound. Med blås och rytminstrument känns ljudbilden komplett. "Dags för slagsmål" har alla nödvändiga byggstenar för att leverera svennereggie när den är som bäst.
"Dags för slagsmål" har hunnit få fyra år på nacken vilket bara är till plattans fördel. Det här är en sån där platta man skulle kunna hitta dammig bakom skivstället om tio år och glatt utbrista åh, fan va roligt. För sin publik och generation skulle "Dags för slagsmål" utan problem kunna bli en gammal goding, om den inte redan är det.

Om man skall belysa någon nackdel kan verserna ibland tendera att bli en smula för långa och pratsjunget en smula för malanade. Detta glöms å andra sidan snart bort när versen bryts med en alltid lika trallvänlig men samtidigt skarp refräng.
Efter att ha avnjutit återhållna "Snart dör Bob Dylan" och medryckande titelspåret "Dags för slagsmål" knyts säcken ihop med "Kom och dansa med oss". Titeln är ganska talande för den genomgående känslan för plattan. "Dags för slagsmål" gör en sugen på sommar och festivalliv. Dock finns en ständigt överliggande kritisk liten röst som genomsyrar hela plattan vilket är tur. Utan sin beska samhällssyn hade Modiri och Gudarna kunnat bli en smula för glättiga.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Om skivan

Artist: Navid Modiri och Gudarna
Album: Dags för slagsmål!
Bolag: Bad Taste Records

  Dokumentet skapades 14 dec 2009 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.