Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Anna Järvinen - Man var uppe bland molnen

Jag är uppe bland molnen
Artikelbild
 

Någon slags objektivitet är i vanliga fall svår att uppbringa vid recenserandet av musik, men i fallet Anna Järvinen är jag helt körd. Jag har varit upp över öronen förälskad i denna finsk-svenska sensation sedan jag för första gången hörde Jag fick feeling. Kärleken har hållit i sig och jag är numer snarare beroende av hennes musik.

När jag första gången hörde hennes senaste album Man var uppe bland molnen, så kändes det (för att använda ett något töntigt uttryck) som att komma hem. Man var uppe bland molnen är något dystrare än Järvinens tidigare, men den bräckliga något barnsliga rösten som blivit hennes kännetecken är kvar. Spåren Här är du ett hån och Äppelöga får mig att drömma mig tillbaka till Kan du gå och Götgatan, medans de andra sorgsnare spåren som Boulevarden får mig att upptäcka en ny sida av Anna Järvinen, som jag efter en kort invänjningsperiod kommer att älska lika mycket som hennes naivt glada sida.

Det är först när jag har lyssnat på Man var uppe bland molnen som jag inser Järvinens likhet med min andra stora kärlek Regina Spektor, de har båda texter som är både slående och skrattretande och röster som är samtidigt förbluffande och barnsliga. Det är de här egenskaperna som gör att man antingen, som jag, drabbas av en kärlek på gränsen till besatthet eller absolut inte förstår poängen med dessa tjejer med något konstiga röster. Medan Regina Spektor får mig att lyssna på vartenda ord hon sjunger, så får Anna Järvinen mig varje gång att sjunga med.

När resten av samhället är polerat och slipat till perfektion, så är de skönt att kunna stämma upp i sång som inte tvunget är skön, men alltid förlösande. Min absoluta favoritlåt av Anna Järvinen är fortfarande Kan du gå, men Man var uppe bland molnen är numer än av mina absoluta favoritskivor. Har du ännu inte gett Järvinen en chans, så är det verkligen dags, kanske är det din tur att falla hals över huvud för den här skandinaviska musikdrottningen.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Om skivan

Artist: Anna Järvinen
Album: Man var uppe bland molnen
Label: Häpna

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 17 sept 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.