Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Dunkers Kulturhus, The Tiny
Foto: Emilia Bornestav  

The Tiny spelade med inlevelse på Dunkers kulturhus

På perfekt uppradade stolsrader och på kanterna längs med väggarna sitter publiken och väntar på The Tinys entré. Som förband dyker Dancin' till Dawn upp - tre tjejer som med en gitarr, och stundtals bas, friar till publiken med stämsång och tonårsfnittrigt mellansnack som verkar gå hem.

En stund senare är The Tiny på scenen och sångerskan Ellekari Larsson frågar hur många av publiken som är gifta. Ett fåtal händer sträcks upp bland de icke upplysta stolsraderna. Själv är Ellekari tillsammans med den andra hälften av The Tiny, Leo Svensson, som hopplöst vackert kompar hennes röst i en av de inledande låtarna "Last week". Paret, tillika musikduon, levererar magi i form av inlevelse i vartenda litet tilltag med xylofonspel, stämmor byggda på desperation och vemodig lekfullhet representerat av sågtoner.

Låtarna avlöser varandra som ett porlande vatten och duons framförande är förstummande; Ellekaris röst som det inte finns epitet nog för att beskriva, cellotonerna och där varje liten musikalisk manöver spelas med sådan inlevelse att det känns som att tonerna spelas för sista gången. En och annan fot stampar dovt takten, någon trummar med handen i sitt knä. Det är finstämt och inlevelsefullt och när låtarna tystnar, en efter en, svarar publiken med ärliga applåder.

The Tiny
 

Trots att det finns något allvarsamt och vemodigt över låtarna presenteras de med en häpnadsväckande lätt- och lekfullhet. Under de tillfällen Ellekari inte sitter med händerna för pianot, utan bara sjunger syns inlevelsen ända ut i fingertopparna. Rösten är hest raspig, sammetslen och klar på samma gång och används på ett förbluffande sätt där känslan pendlar mellan implosion och explosion.

Det är ömsom vackert avskalat som i "The Man Who Ran" där ett enformigt celloplinkande och visslande ackompanjerar sången, ömsom dynamiskt och framåtsträvande prövande som i "Lithium". I "Closer" som lär handla om självinsikt och galenskap leker sig paret fram mellan toner och takter. The Tinys musik är som en berättelse och poesi rakt från hjärta till hjärta där inlevelsen är övermäktigt obeskrivbar.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 10 dec 2009 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.