Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Nick cave and the bad seeds

Det första som slå mig när Nick cave and the bad seeds går på orangescenen på fredagskvällen är, vart är mustaschen!? Vid det här laget har man vant sig vid att se den stilrena australiensaren med en härligt välvaxad, kolsvart mustasch på överläppen.

Men det visar sig snabbt att kvalitén på hans live framträdande inte satt på överläppen. Dom visar upp en pondus som känns svårslagen på den här festivalen och rutinen lyser igenom. Dom har ju faktiskt spelat tillsammans sedan mitten av åttiotalet.

Karriären igenom har Nick Cave and the bad seeds varierat en hel del mellan stilar. Dom började med att spela hård, snabb punkinfluerad garagerock och tog sig sedan igenom större delen av nittiotalet på en snårig stig kantad av många fantastiska ballader. Nu verkar dom ha tagit sig tillbaka till sina rötter och spelar en ganska enkel, tung rock.

Personligen gillar jag det mesta som det här bandet har tagit sig för. Det beror mycket på Nick Caves otroliga känsla och hängivelse till sin musik. Det finns ingenting annat än hundra procent för det här bandet. Varken på skiva eller live.

Det är första gången som jag har chansen att se dom live så för mig så är det jädrigt kul att se att dom faktiskt är ett så bra liveband som man har hört talas om. Höjdpunkten på konserten blir när dom spelar The mercy seat. Tyngden och mörkret i låten förmedlas otroligt bra även utan effekterna som kan uppnås på skiva.

Förutom Nick Caves egna karisma och rösten som är djupare än aralsjön så framstår The bad seeds medlemen Warren Ellis som den främsta showmannen. Ellis är en mångfasciterad man som växlar mellan att spela fiol, flöjt, dragspel och bouzouki. Även Ellis är en man som inte verkar ha fler än ett läge när det ska till och spelas live. Han blandar bländande instrumentala stycken med att rulla runt på scengolvet och sparka ut sylten ordentligt.

På scenen ser det ut som att Cave och Ellis drar energi ur sitt samspel och det är kul att se hur dom verkar trissa upp varandra mot högre höjder i framträdandet.

Nick Cave and The bad seeds berör starkt. Det är lite synd emellertid att dom spelar så tidigt på kvällen som 19.30. Jag hade gärna väntat ett par timmar till för inramningens skull där en mörk himmel hade passat bättre. Men man kan inte få allt, överlag blev det en fin upplevelse.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 12 juli 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.