Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Katzenjammer

Festivalen har varit igång i en timme när vi är framme vid årets, för oss, första festivalkonsert. På förhand kommer vår enda information om bandet från två unga norrmän som det snickesnackats
med på campingplatsen innan.

Dom är strax på väg mot festivalområdet och berättar glatt och passionerat om detta nya norska band som enligt dom ska lira folkrock blandat med modern pop.

De norska jenterna Katzenjammer manglar igång direkt och man känner på en gång att dom tar ett tag om en och det börjar klia i fotsulorna. Vi är inte ensamma om det heller. Publikhavet är fyllt av fans som känner till musiken bra mycket bättre än oss.

Dom flesta känner till vart enda ord och ackord i texterna och rytmerna som väller ut över oss och lapar i extas i sig av dom sköna slingorna. Att så många är så pass inlyssnade på Katzenjammer gör att man kan tänka sig att det är väldigt många norrmän har tagit sig till tältet, och dom verkar inte ha särskilt mycket emot att inleda sin festival med lite norsk rock.

Tältet börjar alltså snabbt att gunga i fogarna och bandets tunga basgångar lägger en taktmatta som är perfekt för att skapa en enhetlig yta där ingen står stilla.

Du skulle inte kunna även om du så önskade. Just tydligheten och rytmen i basgrunden lämnar stort utrymme för andra utsvävningar i resten av musiken, jag tycker mig till och med höra lite Piaf inspiration vid några tillfällen. Katzenjammer blandar helt enkelt friskt och gör det bra. Tajtheten finns i allt och dom är mycket samspelta. Alla är med på noterna.

Det gör mig lycklig att ett för mig okänt band gör ett så starkt intryck på mig på direkten med ren energi och kvalitet på det här sättet, och det känns otroligt friskt att ett band som består av enbart kvinnor kommer och tar mig med storm. Det var länge sen.

När konserten lider mot sitt slut och Katzenjammer kommer ut för sitt extranummer så går bandet kaxigt, med all rätt, fram och fronttjejen har nåt att säga till oss. Hon har sagt mycket under konsertens gång men det har varit mer traditionella mellansnack för att egga publiken ännu mer. Nu vill hon faktiskt förmedla något. Problemet är bara att det inte går att urskönja ett endaste ord av vad hon säger.

Inte ens norrmännen i publiken verkar uppfatta ett ord och jag tycker lite synd om henne. Men vad gör det om hundra år, när sista låten sedan drar igång så blir det ett sjuhelsikes drag igen och jag tror inte att någon lämnar tältet missnöjd, varken publik eller frontfigur.

Jag skulle nog kalla musiken countryinfluerad snarare än folk men dom blandar stort med många stilar som alla har en sak gemensamt, ett ruskigt tempo med mycket instrumentala uppvisningar.

Scenen som arrangörerna valt att lägga Katzenjammer på är den minsta för rock n roll band med en kapacitet för 2000 personer. Det känns faktiskt som att dom skulle ha kunnat spela på en av dom större, men bara om det hade varit lika smockfullt i så fall.

Bandet har hittills bara släppt ett album " Le Pop" från 2008 men där har vi mer att hämta så det är bara att invänta nästa verk av tjejerna, jag ser mycket fram emot att höra vad dom har att erbjuda framöver.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 9 juli 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.