Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Expatriate
Foto: Erika Larsson  

Expatriate – världen har att se fram emot ett nytt U2

Syntaren står barfota på scenen som är inklämd mellan skogssnåren och att avgöra från atmosfären som omringar scenen. De har nu besökt de skånska skogarna för att göra intrång i den svenska, vad det gäller rocken, för länge orörda grönområdena.

En kvinna med röd klänning och bob vandrar avslappnat fram över den jordstampade marken. Hon gungar lugnt fram med sitt röda läppstiftsavtryck på kinden innan hon lyfter upp sin vän för att posera framför en tredje person som tar ett foto.

”Wow, there i so many people here!” säger sångaren ironiskt. En annan kvinna med rykande cigarett och sammetssydd huvudbonad, av onaturliga former, uppsluter sig till den tama skaran framför scenen. Bandmedlemmarna rycker uppsluppet på axlarna angående den lilla publiken de mötts av.

Men det betyder inte att intresset är svalt bland de som är där eftersom de också är där för att stanna tills bandet spelat sin sista ton.

Det är ett cleant och självsäkert porträtt som det Australiensiska bandet målar upp inför oss.

Syntaren slänger världsvant sin nedtonade men lagom checka schal ett extra varv runt halsen.

Ett leende sprider sig på läpparna så fort man slänger ögonen på trummisen som för en gång skull har den lilla extra karisma som krävs för att han trots sin bakomstationerade position lyser igenom med en grym intensitet.

Sångaren snurrar förnöjt runt sig själv i sällskap av sin bruna gitarr och sjunger samtidig om att man ska ta honom som han är, med en kopp te. Killarna levererar ett tight och gediget stycke rå vardag med allt vad det innebär. ”Getting loose getting natural, enjoy the festival with a slow bear. Det är vad bandet manar oss till att inta för sinnestillstånd.” En bittersweet symfoni av det redan så nyttjade men oemotståndliga konceptet. Expatriate är när rock avnjuts på kosmiska samtidigt jordnära djup.

Inför de två sista akterna i repertoaren åker sångarens tröja av och hans skinnväst hämtad från 80-talet inramar mer och mer illusionen om att Bono står i egen hög person framför oss. Åtminstone finns det aningar om att detta band i framtiden skulle kunna bevisas ha potential som möjligtvis skulle kunna snudda vid den proffisionalitet U2 innehar. Den Bono-liknande röst som sångaren äger utgör tillsammans med sina spelande kompanjoner håller måttet för det rena rockband vi länge har väntat på.

Sångaren skjuter ut sin trovärdiga liverfarenhet mot enskilda i publiken genom udden av sin gitarr och träffar spikrakt publikens förväntningar och törst på mer av detta oemotståndliga band.

Klicka för större bildKlicka för större bildKlicka för större bildKlicka för större bild
*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 15 dec 2009 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.