Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Artikelbild
Foto: Malin Arnesson Black Silk  

Graciös mystik i ett metalbaserat landskap i Vietnam

Fyra siluetter uppenbarar sig ur mörkret på scen. Fyra vietnamesiska kroppar som upproriskt börjar röra sig till inledningens brutala toner. Föreställningen inleds med Hai Mât som kreerar något så banalt som en stol till något ömtålig, värt att känna för.

Stolen används i symbolik till människans girighet då hon vill ha något för sin egen vinning men kanske förlorar sina vänner i kampen om det. Fyra blottade kroppar, ursprungligen skolade i klassisk dans, visar upp en bred men kort repertoar.

Den mer romantiska första akten fyller dansgolvet med fler lätta fötter som svävar mellan silkestyckena. Koreografen Pontus Lidberg har lagt in genuina intrång i 1700-talet då Bach skapade och låter dansarna sköta det som de är bäst på, att röra sig inom ramarna för en viss klassisk melodi, även om nya rörelser också föds i dansen. Jag förundras över att de kvinnliga dansarna inte snubblar på de långa blodröda silkesslingorna som hänger längs benen och slutar där trampdynorna möter golvet. Röda silkeslampor återbesöker genom akten och knyter an till gästdansarna från fjärran öster.

Andra akt och ett mystiskt mörkt landskap breder ut sig på scenen. Det känns som vi befinner oss i en grotta där bara vi, publiken och vattnet har letat sig fram. Det tar mig flera minuter innan jag finner att det som jag trott varit mindre stenar i själva verket är dansare som så såning om vaknar till liv och rörelse.

Konstnären Kimmo Schroderus konstverk liknar en orealistisk gestalt och pendlar från en orubblig mörk sten till ett lätt men mäktigt moln. Jorma Uotinens sjutton dansare finns med och visar upp nya sätt för oss att tänka och framför allt röra oss på. De slingrar in sig i Jonas Nydesjös omvandlade kör och symfoniskt förda toner från hårdrocksgruppen Nightwish.

Jag sitter stilla som en sten och super in något magiskt och nytt som jag inte kan minnas mig bevittnat förr. Blodet i mina ben rusar fram av avundsjuka och lockelse av att få kliva i mina gamla dansskor och för ett ögonblick få låtsas vara lika beundransvärt graciös i mina rörelser som dansarna på scen. Musiken fångar och engagerar även den mina ben som lätt rycker till då pampiga omslag kantar musikstyckena.

När musiken har tystnat, dansarna stannat och gåshuden lagt sig, kommer uppsättningens hela familj in och tackar inför de stående ovationerna. Jag traskar ifrån operan med en upplevelse mer att berätta om, för Black Silk kommer jag nu att gå raka vägen och tvinga hela min omgivning till att gå och se.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 13 okt 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.