Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Timbuktu

En galet skön kväll med rappande malmöbon Timbuktu nedtryckt i soffan, fika i pausen, tävling och lite dans. Ni som missade djupdykningen i T2"'s liv och leverne får här en andra chans.

Timbuktu heter egentligen Jason Diakité, polarna kallar honom gubbe och även om han inte är särskilt gammal ger den korte, hattbärande och mustaschprydde Timbuktu intrycket av att vara en av den svenska hiphopens åldermän. Hiphop är ett sätt att göra saker, en inställning. Jason jämför hiphopkulturen med punken.

- Det är ett sätt att se på världen, ur ett särskilt perspektiv.

Likt många andra har Jason fastnat i hiphopträsket och anledningen tror han är att hiphop är en kultur man deltar i, måla, rappa, lyssna, skriva, vad som helst. Man är en del av den och när man väl är inne i det vill man inte vara någon annanstans.

När Jason var femton år gammal bestämde han att rap var det absolut coolaste en liten grabb från Lund kunde syssla med så trummor och skateboard lades åt sidan. Under en längre tid var det bara hiphop och rap som gällde, allt annat var skit. Det var under den tiden han till stor del formades som rappare med Q-tip som förebild. Jason som idag har utökat sitt musikaliska intresse till allt som gjorts med känsla. Han lämnar aldrig hemmet utan en freestyle i bakfickan, en sann skivknarkare.

- Det märks direkt om det finns en kärlek till det man gör, det spelar mindre roll vilken genre det är, lyder hans nya filosofi.

I höstas såg det riktigt mörkt ut tyckte Jason, och det var inte bara p.g.a regn och kyla.

- Det kändes som att världen var på väg åt helt fel håll.

Det var då låten "Ett brev" kom till, ett öppet brev till statsminister Göran Persson där Timbuktu tar upp alla de frågor som man annars inte får tillfälle att ställa till ett statsöverhuvud. Men något svar har han inte fått. Jason vill inte kalla sig politiskt aktiv snarare musikaliskt aktiv eller bara aktiv.

- Jag tycker om att ha något att säga. Eller, jag tycker om att säga vad jag tycker. Budskap är viktigt i musiken.

Att hiphopen, särskilt den amerikanska är ytlig är det inget snack om tycker Jason, men det gäller all underhållning, även min, lägger han till.

- Titta bara på barnprogrammen från tidigt 80-tal, då hade man mycket mer att säga än vad barnprogrammen nu har, är ett av hans exempel på allmänt moraliskt förfall.

Jason är uppenbart besvärad av det faktum att hiphopkulturen innefattar så mycket ytlighet, pengar, knark och sexism som den gör. Men det finns ett annat sätt att se det på. �?ven den mest skjutgalne gangsterrapparen speglar ju bara verkligheten och samhället omkring sig. Samhällets formande verkan kommer alltid först menar han.

Första soloplattan var en utmaning och träning. Ingen trodde att han kunde rappa på svenska, därför var han tvungen att försöka. Resultatet blev T2: Kontrakultur, en platta som han är nöjd med men som inte tog honom lika långt som uppföljaren W.d.m.d som producerades under sex magiska veckor. Under inspelningen av de sista två låtarna "Jag drar" och "Gott folk" fann de sig på ett helt nytt musikaliskt spår, ett spår som Jens lovade Jason att bygga vidare på till nästa skiva, mer gitarrbaserat, mer sväng. Och det är den musikaliska resan nysläppet "The botten is nådd" fortsätter på, fast ännu bättre hävdar huvudmannen själv.

Han har mängder av historier att berätta om vem han träffade var, om hur Chords dansade av scenen och bröt ett revben, om hur skäggiga Promoe från Loop Troop åt upp hans mat och vrålade i studion. Någon jämför honom med Manu Chao, som musikaliskt inte befinner på samma planet men det finns något i skånerapparens uppenbarelse som påminner om poeten, och den musikaliska globetrottern Manu Chao. En jordnära tänkare som verkar vara typen som hellre plockar blommor än tuggar taggtråd och tar på det viset plats som sveriges skönaste emcee. Den svenska hiphopens svar på Yoda kan titulera sig som både radiopratare och skivbolagsboss, radioprogrammet heter P3 Hiphop och bolaget Juju records, ett kompisprojekt.

- Vi tyckte det var tradigt med allt skivbolagstjafs, vi ville kunna göra som vi ville.

Vi, betyder polarna Mårten och Måns som även de sedan länge är namn i hiphop svängen. �?n så länge är bara två album släppta på labeln men tre, fyra stycken ligger på tur. Jason får något saligt i blicken när han beskriver känslan av att ha pressat första skivan.

Hiphopen är idag hårt marknadsförd som musik för unga och hippa, risken finns att den om tio år är övergiven av generationen som nu håller den levande. Eftersom Jason inte vet vad han skulle göra om inte musik hoppas han att hans publik kommer att åldras med honom, för detta är något han vill göra tills han är 89 år, minst.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 29 april 2008. Det skapades ursprungligen 28 april 2003.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.