Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Melinda Wrede

Att leta sig uppåt bland svenska stjärnor är väl inte riktigt det lättaste. Men för Melinda Wrede har det gått ganska lätt. Från att ha varit en lillasyrra som inte vågat annat än att kolla på sin storebrorsa är hon nu på god väg att bli en av Sveriges stora artister. På fredag kommer hon till Helsingborg.

Innan Helsingborgsfestivalen drar i gång kände vi att vi skulle kolla lite närmre på Melinda Wrede. Jag hör en morgontrött men trevlig röst i telefonen. Det blev ett nära halvtimmes långt samtal med en lite bakfull Melinda och här kommer några godbitar.

Intresset för rap kom när brorsan började lyssna när han var 13 år. Två år yngre Melinda lyssnade och började skriva ungefär samtidigt som brorsan några år senare började uppträda lite på olika discon. Då vågade hon själv inte riktigt ta steget upp på scen utan stod mest bredvid. Idag är hon 23, mer erfaren och på fredag kommer hon till Helsingborgs musikfestival.

Sommarturné

Turnén i sommar tycker hon hittills har varit kul och hon har fått se mycket av Sverige. Jag frågar henne i fall det finns något bäst / sämst med turnén hittills, men det finns inte direkt.
-Det mesta har varit bra. Det finns alltid folk, är alltid kul och finns många andra bra uppträdanden. Fast i och för sig, turnékäket är det sämsta. Mc Donalds och sånt...

Hon har varit i Helsingborg innan och jag undrar vad hon vet om stan.
-Egentligen inte så mycket. Men det är en fin stad, vid vattnet och så. Jag gick runt på kvällen och tittade på fina hus och sådär. Det kändes lite personligt med små gator... Lite Europeiskt. Stan hade karaktär - till skillnad från många andra städer.

När Wrede började på allvar så hade hon redan mycket material som hon hade skrivit under en ganska lång tid och när första albumet skulle göras hade hon redan mycket material färdigt. Allt material till texterna skriver hon själv.
-Det är inte som i andra genrer. Skriver man inte själv här kan man gö och dö, typ.

Stärna på hip-hop himeln

Melinda beskrivs som ett stjärnskott på den svenska hip-hop himlen av vissa och fler och fler av hennes låtar kan höras lite över allt. Hur reagerar folk på gatan?
-Det är både och. Det finns dom som vill ha autografer och så finns det dom som skriker saker efter en och sedan ringer hem till en och skriker.
Innan jag hinner ställa frågan om hur man hanterar sånt så fortsätter Melinda:
-Det är bara och fokusera på dom som tycker att man är bra och skita i andra, liksom. Det är bara att acceptera att man inte kan tyckas om av alla.

Melinda får chansen att tycka till om några citat från recensioner av hennes konserter. Ett är "Melinda tycks ha en annan förmåga att återberätta ett drama".
�?r det något du strävar efter?
-Ibland. Eller drama och drama... Ibland är det storytelling. Oftast.

"Kaxig rappare med båda fötterna stadigt på jorden":
-Ah, jag flyger nog iväg ibland jag med, skrattar hon.

Vad händer nu framöver då efter sommarturnén?


-Det blir säkert fler bokningar. Sen så.. vet inte riktigt... Självklart en platta till. Det blir nog också lite planerande när folk kommer tillbaka från semestern och sådär... Och ta körkort kanske.

Med risk för att låta lite klyschig tycker ändå Melinda att hon kan säga till sina fans att man ska våga vara unik och den man är och stå för det. Lite mer info om henne hittar ni på www.melindawrede.com.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 29 april 2008. Det skapades ursprungligen 28 juni 2001.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.