Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Looptroop Rockers
Foto: Robin Midhage Looptroop Rockers under en spelning på The Tivoli   

Looptroop Rockers

Eftermiddagssolen värmer ordentligt den härliga valborgsmässoafton då jag möter Supreme och Embee från Looptroop Rockers för att prata om fildelning, musikhistoria och dagens musiklyssningskultur.

Fildelningsfrågan är ett tema inom musikindustrin som bara vägrar dö, och jag vet att speciellt svenska artister har det svårt att få allt att gå runt i och med att vi är ett litet land. Looptroop är dock speciella i sammanhanget i och med att de har en stor fanskara även utanför Sveriges gränser.

Det självklara sättet att börja intervjun blir då såklart att fråga hur man får det att gå runt som artist idag, vad tjänar ni mest på nuförtiden?

Supreme - STIM och konsertintäkter ger mest pengar, men det är fel att tänka att alla pengarna finns i konserter, för att pengarna ska räcka till måste pengarna komma från flera håll.
Som artist måste man fortfarande kämpa för att få pengarna att gå ihop. Då är även skivförsäljningen viktig. Men det är sant att vi inte har tjänat så mycket på skivor på sistone. Även om Good Things har gått bra på listorna!

Det är så extremt, å ena sidan har vi de som vill slopa upphovsrätten helt, å andra sidan har vi skiv- och filmbolagen. Att ta bort upphovsrätten är fel, man måste ha rätt till sina verk. Men frågan borde röra sig mer i mitten, tänka, "hur ska vi få det här att funka".
Dagens generation som är uppväxta med musik som är gratis på nätet tänker inte på att det kostar att göra musik. Som det är nu tvingas ju artisterna tjäna sina pengar på alla sätt de kan, istället för att koncentrera sig på skivförsäljningen.

Det är sant, publiken ser ju inte de plattor som inte släpps, men ni har alltid haft mycket bra merchandise, jag tänker på jeansen ni sålde på hemsidan innan bland annat.

Supreme - Det är jag, Tommy och Danger som står för all design. Vi gör skivomslag, t-shirts, posters, allt. Och visst får vi in pengar från det hållet också, men som sagt, alla inkomster är lika viktiga för oss.

Många ser er som ”det där politiska hiphopbandet”, och i många av era låtar uttrycker ni rätt extrema åsikter. Men har ni någon gång fått äta upp era ord, eller skrivit något ni ångrat i efterhand? Eller tvärtom, sagt något som uppfattats som jättekontroversiellt men som ni fått upprättelse för?

Supreme - Vi resonerar inte så, vi har spelat in våra tankar sedan vi var tonåringar, så det är klart man inte alltid håller med om det mycket av det man sagt tidigare. Åsikter förändras, det är naturligt för alla. Vi skäms inte för något vi har gjort.

Vad tycker ni är de viktigaste politiska frågorna idag?

Supreme - Det är ganska samma grej nu som förut, men jag tycker inte vi är så politiska egentligen. Man kan kalla det mesta för politik, om man rappar om bilar och guldkedjor, eller om man rappar om kärlek... Det är också politik.
Men jag tror man tjänar på att skriva om djupare saker, de flesta av våra fans gillar oss nog för musiken, men många uppskattar nog djupet i våra texter.

Det får mig att tänka på soundet i Good Things. Ni har ju alltid tagit inspiration från många håll, och det märks inte minst på eran senaste skiva. Men vad lyssnar ni på för musik själva?

Embee - Då när vi startade lyssnade jag väldigt mycket på östkusthiphop från New York, som Boogie Down Productions, Pete Rock, men även jazz och soul. Fast på olika sätt, jazz för sig och hiphop för sig. För mig var det rätt olika lyssnande.

Promoe lyssnade mer på västkust. Det var på den tiden när man lyssnade antingen på väst- eller östkusthiphop. Runt -91 -92. Det var en rätt udda situation när man skulle vara antingen east- eller westcoast, samtidigt som det var väldigt få över huvud taget som lyssnade på hiphop. Då var Soulcorner på P3 var enda sättet att höra ny hiphop, och sedan MTV när de började visa mer hiphop. Men sedan dess har det förändrats väldigt mycket.

Supreme – Över huvud taget har genregrejen förändrats. Mycket på grund utav fildelningen antagligen. Nuförtiden kostar det ju inget att prova lyssna på något, allt finns på nätet. Det är lättare att hitta nya genrer. Innan letade man bara efter "sina egna grejer" eftersom man inte vågade riskera att köpa något man inte gillar.

Embee - Det var värre att bli sellout förr i tiden, när man hittade ett bra band såg man det som ”sitt egna”, och då var det väldigt illa när ett band sålde ut sig. Folk var mer elitistiska, "det här är mitt band". Mycket av det uppstod när det var svårt att få tag på musiken och man verkligen fick leta för at hitta guldkornen. Det går inte att tänka så längre eftersom all musik är så lättillgänglig. Så fort något är släppt går det att få tag på överallt, för de som är intresserade.

Supreme - Förr i tiden kom kanske fem exemplar av Busta Rhymes nya singel till Sverige, och alla gick till DJ’s som hade förbokat dem. Man fick gå på klubb och om man hade tur fick man höra dem, och när man väl hört den fick man vänta någon timma innan de spelade den igen.

Om ni skulle hajpa någon musik nu, vilka artister skulle ni då tipsa om?

Embee - De La Soul har jag alltid diggat, de har aldrig riktigt slagit igenom heller, och kanske just därför är de extra intressanta. De är gamla men håller än idag.

Supreme - Roots gillar jag.

Embee – Ja just, Blu, från long beach, kan vi rekommendera. Terry Callier är också en riktigt fet underskattad sångare, fast rätt olik Blu då. Han är lite lik Bill Withers i sitt uttryck. Även Gill Scott Heron, typ socialrealistisk funk-soul, haha. Det kan låta lite… Men ja, många känner nog igen honom när de väl hör honom. Supreme – Och nya Chordsplattan såklart! Den kommer nu i dagarna, men vi har ju fått lyssna på den redan.

Okej, men låt oss säga att vi hade en superavancerad magisk musikartistmaskin här med oss med en massa olika parametrar och inställningar, vad skulle ni då ställa in den på? Vad tycker ni det saknas för artist i Sverige idag?

Embee - Jag skulle vilja ha mer soul, men det är svårt att forma en bra soulstjärna.
Supreme - Men det är ju en magisk maskin.
Embee - En sån stjärna kan ju bara komma från USA, annars kommer det bara låta fejkat.
Supreme - Men det är ju en magisk maskin...

Embee - Nej... det svårt med bra soul. Det lyssnas ju en del på RnB men det är bara den poppiga, tomma list-RnB’n som hörs. På andra sidan har vi jobbigt högskoleaktig organisk neosoul som ingen lyssnar på.

De som närmar sig bra soul i Sverige är sådana som inte gör soul egentligen som Salem Al Fakir. Vi menar inte att han är en stor soulartist men han blandar in sådana influenser i sin musik. Det är svårt för det finns inte samma tradition kring soul och gospel. Folk lever inte med det på samma sätt som på andra håll. Där lever de med sina instrument och musik, artister som ägnar hela sina liv åt att träna sin sångröst eller instrumentspel.

Jag vet också att det är också svårt att få till rätt "sound". När vi började försökte vi t.ex. få till ett new-yorkinspirerat sound i studion men lyckades aldrig. Det är svårt om man inte växt in i det från början.

Solen går i moln och hungern tränger på, och där slutar intervjun. För Looptroopgänget väntar lunch och sedan uppvärmning inför konserten på The Tivoli, kolla in bilderna här bredvid och läs konsertrecensionen!

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 5 maj 2008. Det skapades ursprungligen 30 april 2008.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.