Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Bye Bye Bicycle
Foto: Oscar Hagbard  

”Compass” tar Bye Bye Bicycle utanför Sverige

Det var för nio år sen som killarna i Bye Bye Bicycle samlade ihop sig i Bovallstrand, en ort utanför Göteborg med bara 450 invånare, och bildade band. Medan deras kompisar stack ut i världen för att resa direkt efter gymnasiet, valde kvintetten att starta band.
- Det är därför vårt debutalbum heter just ”Compass” - vi fick aldrig möjligheten att ge oss ut i världen. Men bandet blev vår egen resa kan man säga, menar bandets sångare André Vikingsson.

Den 27:e augusti släppte Bovallstrandkvintetten Bye Bye Bicycle sitt debutalbum ”Compass” efter att ha befunnit sig i studion i tre år. Releasefesten hölls dagen efter på Parken i Göteborg.
- Det känns ganska overkligt, men det är otroligt skönt att äntligen vara i hamn med skivan, säger bandets sångare André. Han tror att arbetet med skivan skulle kunna gjorts snabbare, men de valde att jobba med den tills de var helt nöjda.
- Vi ville att det skulle blir en hundraprocentig produkt som ska tas på allvar. Hade den inte känts bra för oss hade det känts lite meningslöst.

Olika musikaliska bakgrunder
Noggrannhet har alltid varit viktigt för bandmedlemmarna när det kommer till musik, men det är inte alla av dem som har någon musikalisk utbildning i ryggen.
- Någon av oss har en kommunal musikskoleutbildning med sig, men jag själv har aldrig sysslat med musik före vi drog igång bandet. Jag hade absolut inte sjungit innan, skrattar André och berättar att några av de andra medlemmarna praktiskt taget vuxit upp i musikaliska familjer, något som han själv inte känner igen sig i.
- Visst, min familj har väl lyssnat en del på musik, men har aldrig sysslat med det själva.

Diskopop med influenser från 70-talet
Bye Bye Bicycles musik har på olika håll beskrivits som diskopop, något som André anar varför.
- Visst finns det en hel del diskoreferenser på plattan, men jag skulle säga att den har en bredare klang än så. Mycket musik på 70-talet hade en snygg ljudbild, menar han och förklarar att själva inspelningen kan ge en viss karaktär.
- Jag gillar verkligen David Bowies sound från 70-talet, där man riktigt kan få en viss känsla av själva skivproduktionens eget atmosfär.

Men han menar att det finns spår av mycket annat än bara 70-tal i deras debutalbumet.
- Förhoppningsvis låter det lite 2009 också, skrattar han.

Värnar om sitt eget uttryck
Inspiration till musiken finner André allt som oftas i vardagen. Ibland händer det att han på väg till en spelning kommer på något som han direkt plinkar fram på gitarren.
- Jag försöker att inte inspireras för mycket av andra. För närvarande lyssnar jag nästan inte på någon musik, utan känner mig tryggare i att lyssna på vår egen, berättar han.

Vidare menar han att njutningen av att lyssna musik inte är lika fulländad efter att ha befunnit sig i studion så länge som bandet gjorde.
- Efter att ha jobbat så mycket med musiken är det svårt att njuta av ett helt musikaliskt sammanhang. Det blir lätt att haka upp sig och lyssna mer på detaljnivå, som till exempel trummorna i en låt. Man skulle kunna säga att vi lyssnat sönder musik som ett resultat av intensivt arbete i studion.

Tematiskt innehåll
När killarna inledde arbetet med ”Compass” var de inte helt på det klara med hur soundet skulle bli, men de visste att skivan skulle ha ett genomgående tema.
- Skivans tio spår handlar helt enkelt om tio olika platser, både såna vi varit och inte varit på, säger André och berättar att även platsen där hans pappa föddes tillägnats ett spår.
- Slutresultatet blev lite som en dagbok, men utan kravet att den ska vara sann.

Följer musikens riktning
I framtidskikaren ser Bye Bye Bicycle en hel del spelningar runtom i landet, men de ser även fram emot att ta sig utanför landsgränserna.
- Ganska nyligen spelade vi första gången utanför Sverige, närmare bestämt i Oslo. Det kändes otroligt skönt att se något annat.

Utöver livespelningar planerar de även ett kommande album.
- Om det går som vi har tänkt oss kommer vi att börja spela in en ny skiva i början av nästa år. Fram tills dess kommer vi att fokusera på att turnéra, både här och i utlandet, säger André.
- Vi får helt enkelt se vart musiken tar oss!

http://www.myspace.com/byebyebicycle

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 28 aug 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.