Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Artikelbild
Foto: Malin Arnesson  

Black Silk: Seriöst snack med kompositör i lekhörnan

Efter att ha memorerat en dåligt upplöst bild på Jonas Nydesjö som jag bläddrade förbi under min research på Internet, har jag en vag bild på näthinnan av vem det är jag letar efter i folkvimlet på Malmö Högskola. Men bilden visar sig räcka då jag strax innan klockan tre, då vi bestämt träff, upptäcker att jag av en slump vandrat steget bakom Jonas och hans bror en bit fram genom högskolans bibliotek.

Biblioteket är denna onsdagseftermiddag fullt av studenternas rynkade pannor och hjärnsubstans i ruljans vilket gör att vi till sist parkerar oss i lekhörnan för att inleda intervjun mellan fyra ögon och två snoriga näsor.

Med en tecknad plansch av djungelns farliga djur som bakgrunds kuliss börjar den frilansande arrangören, kompositören och dirigenten att berätta om sitt arbete med uppsättningen av Black Silk som har premiär på Malmö Opera på lördag.

Tre månaders deadline

I början av maj i år blev Jonas uppringd och tillfrågad om han ville anta uppdraget att omarbeta det finska och världsberömda rockbandet Nightwish senaste album till ett symfoniskt musikverk inför Black Silks andra akt. Jonas fick därpå en tre månader senare deadline och arbetet inleddes genom möten med uppsättningens konstnärliga överhuvud, den rutinerade finska koreografen Jorma Uotinen. Det var han som satte upp pekpinnarna för hur Jonas skulle omkamouflera Nightwish musik för att dansen skulle smälta samman i detta nyskapande projektet.

Jonas har tidigare arbetat med bl.a Ola Salo, Tommy Körberg och Per Tengstrand men har aldrig tidigare komponerat musik till dans förut. Han berättar hur samarbetet som kompositör med en danskoreograf skiljer sig från tidigare arbetslinjer då tid visualiseras olika. Då hans stycken skulle klicka med uppsättningens danskoreografi fick han ibland göra uppoffringar och stryka stycken på två till tre minuter, vilket motsvarar tre till fyra dagars arbete.

Black Silk-teamet som bland annat innehåller klassiskt skolade dansare från Vietnam och en eftertraktad finsk koreograf har gjort att ett tätt samarbete, geografiskt sett, varit omöjligt. Men när Jonas förklarar att hans arbete med Black Silk i princip är färdigt och jag frågar honom hur det känns, rättar han till barnstolen han sitter på, ändrar till ett mer viskande tonläge och förklarar att det känns fantastiskt. Han menar på att samarbetet har fungerat oväntat snyggt även om han nämner att exempelvis kostymören sagt att hon skulle valt att skapa kostymerna annorlunda om hon först hört musiken.

60 symfoniker och 18 vokalister

Stycket Nydesjö har komponerat är uppbyggt i tre sektioner och framförs av Malmö Operas 60 symfoniker och 18 vokalister. Jonas förklarar det som ett växlande musikstycke som i första delen tar åhöraren in i oroliga gömmor av mörker och en konstant tyngd, förklarande av vattnets mystik. Det övergår i andra delens kontrasterande skönhet som sedan avslutande går över i en mer filosofisk del som handlar om vattnets existens och evighet.

Jonas berättar målande och passionerat om sitt arbete men krossar mina romantiserande föreställningar om yrket när han berättar att hans jobb inte alls handlar om att sitta nätterna igenom med gåspenna, ett glas rött och funderingar över världens alla skönheter och paradoxer. Han förklarar istället sitt arbete som vilket kontorsjobb som helst där den kreativa processen bara är en bonus.

Redan nästa projekt på gång

Efter en nysning berättar Jonas om sitt nästkommande projekt som är en ”Best of turné” som han tillsammans med komikern Anders Johansson och radioprataren Jesper Rönndahl kommer att rulla södra Sverige runt, för att avsluta på Victoriateatern i Malmö där deras tidigare samarbete utspelade sig.

Som liten ville Nydesjö bli busschaufför och i tonåren satt han och putsade sina skivor av Aerosmith och att han idag jobbar med sitt sin stora passion är han inte överraskad över. Han har alltid följt sitt intresses vägar och kommer så att fortsätta med, förklarar han med ett övertygande smil på läpparna.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 8 okt 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.