Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Alice Cooper

Tja, vad ska man egentligen tro om Alice Cooper, 58?


Hur vi än försöker får vi aldrig kläm på rocklegenden som även är golfproffs, skådis, hedersdoktor, barägare, kund på H&M, nykterist, super-kristen och konstnär. Dessutom har han en rad fobier, en stjärna på Walk of fame, äger en av bokstäverna i Hollywood-skylten, har 3000 skinnjackor och på toppen av det hela en dotter som halshugger honom varje kväll på scen.

Sedan skivdebuten 1969 har karriären utvecklats till något som frontmannen Alice Cooper antagligen aldrig ens vågat drömma om i sina värsta mardrömmar. Under början av 1970-talet, ägde bandet mer eller mindre den globala hårdrocksscenen.

Man var elakare än Jimi Hendrix, hårdare än Black Sabbath och gjorde ständigt tvärt emot vad David Bowie framförde på den alltid lika hypade glamrocksscenen i England. Alice skrev School´s out, och någonstans där tog karriären fart. Vidare följde ett par tragiska år, för att sedan bli världsstörst igen 1989 med monsterhiten Poison.

Ã…r 2005 släpper man Dirty Diamonds, en retroplatta med attityd. Och någonstans där befinner vi oss idag. Turnén har pågått i över ett år och det har blivit dags att möta den svenska publiken på nytt.

Sommarlov och Schools out, en högtid

Är du laddad idag?
- Verkligen, det har ju varit bra väder och fotboll på TV:n, det borde ni kolla på istället för att sitta här med mig… ha ha.

Dina Sverigekonserter tycks inte sällan sammanfalla med den svenska studenten och sommarlovet. Det hela känns lite ironiskt, eller rättare sagt roligt sammanträffande. Känns det lite extra speciellt att framföra Schools out vid sådana tillfällen?
– Ja, lite speciellt är det nog. Det är en stor dag att fira och det känns mer som kul att ha skrivit en låt som hela världens elever kan ta åt sig som en världslig nationalsång för just den här dagen. Jag vet att i Japan, på många skolor, så spelas Schools out varje dag på sista lektionen under hela den sista månaden i skolbänken. Det är jag som ska känna mig hedrad.

35 år sedan, och Schools out känns liksom många andra av dina låtar oerhört aktuell än idag. Har den samma innebörd för dig som den har för dagens skolungdomar? - Då vi skrev den låten ville vi fånga känslan av de där sista tre minuterna på den sista skoldagen. Hela känslan av att sitta där och känna friheten komma krypandes, det är en känsla som man känner vid alla möjliga situationer. Och det känns ständigt likadant, oavsett vem du är så har du en längtan.

Musiken har utvecklats mycket genom åren, i synnerhet hårdrocken. Och Alice Cooper tycks ha överlevt det mesta och inte minst sett till att vara en stilbildare då det behövts. Efter ett par blytunga industriflirter har man lyckats hitta tillbaka till sin klassiska glammiga hårdrock. – Vi provade att spela in Brutal Planet och Dragontown som ett mörkt koncept, jag blev mycket nöjd med två bra skivor. Men samtidigt kände jag att det var dags att gå vidare i musiken. Jag gillar att variera mig och jag gillar att spela det jag vill, vilket du hör på Dirty Diamonds, menar Alice Cooper.

Vad har vi att vänta oss på kommande skiva? Blir det någon sådan och vad heter den?
- Vi känner att vi sprudlar av idéer och energi till att göra något nytt. Då vi går in i studion är vi alltid lika hungriga och alla drar åt samma håll. Det mesta pekar på att vi kommer att tillbringa två veckor i studion nu till hösten för att skriva låtar och även spela in. Hur den kommer att bli vet vi inte, men det lär vi ju märka. Ska vi säga att den ligger ute någon gång nästa år?

Gillar dagens band

Du har inspirerat stora delar av nutidens moderna rockband. Kan du känna att de ger en viss inspiration tillbaka?
- Det gör de verkligen. The Strokes lyssnar jag väldigt mycket på, för att nämna några. Men samtidigt så måste jag tänka på vilken position jag sitter på. Jag är den gamle och det ser inte bra ut om jag inspireras till den grad att det märks. Av sådana anledningar vill jag gärna inte lyssna igenom demos som unga band kastar efter mig vart jag än kommer. Du vet, lyssna på detta, vad tycker du Alice? Det finns ju en risk att det råkar inspirera mig omedvetet. Och då finns även risken att jag råkar ta ett riff som skulle kunna komma att innebära ett genombrott för de här killarna. Det vore lika illa som att bli stämd. Sedan är det såklart också kul att dagens ungdom i vissa fall inte kan skilja på vad som är ny och gammal musik. En dag kom min son fram till mig och bad mig lyssna på ett nytt band han ”upptäckt”. Jag lyssnade och sa, jamen det här är Jeff Beck, han är väl äldre än mig.

Det ryktas fortfarande att din senaste skiva alltid är den sista, och att du snart kommer att avrunda din karriär på Broadway med musikalen ( Alice Cooper´s Seven death sins) du skrivit. Hur ligger det till med detta?
- Jag skrev den därför att jag tycktes känna inspirationen till just detta. Det var några år sedan och det har aldrig lockat mig tillräckligt mycket för att lägga ner det jag sysslar med just nu. Sedan är det ju alltid öppet att låta någon annan framföra den, det måste ju inte nödvändigtvis vara jag.

Att se dig live är alltid en musikal i sig, ett spektakel som roar mycket även visuellt. Och du tycks ha hittat ett vinnande koncept med duktiga musiker och inte minst din dotter. Känner du att detta är en line up du vill köra vidare på?
- Verkligen! Med full respekt gentemot mina musiker genom åren så tycker jag nog att den nuvarande sättningen är den bästa jag någonsin haft. Bland annat har vi Eric Singer på trummor, världens i särklass bäste hårdrockstrummis. Sedan får vi ju inte glömma bort Calico, min lilla dotter. Hon övertog rollen som min fru hade i mitten på 80-talet. Detta är sjunde året Calico är med oss. Hon är underbart bra på att dansa och ingen skulle någonsin kunna gå in och göra hennes roll bättre.

På tal om medlemmar. Hur går tankarna kring Ryan Roxie? Saknas han i bandet nu när han flyttat till Sverige?
- Oh Ryan, blir glad att du för honom på tal. Han var verkligen den svåraste medlemmen någonsin att ersätta. Jag satt och undrade hur jag skulle få ihop det, men då fixade hen själv en ersättare. Ryan kom till mig och sa att han ville ha ledigt för att spendera tid med familjen, då vill jag inte vara en usel arbetsgivare. Så han är alltid välkommen tillbaka. Samma sak gäller Eric Singer, det är ofta mina turnéer kolliderar med Kiss som han också spelar med. Men jag ger alltid honom friheten att välja.

Monster och instängda fans


Förr lämnade publiken dina spelningar i panik. Världen har blivit hårdare, har du någon målsättning om att hänga med i samma takt? - Jag kör i princip samma saker som jag gjorde då, klassikerna. Som du sa, det är världen som blivit hårdare. Förr fanns inte kabel-tv som visar verkliga krigsscener från hela världen. CNN är mer skrämmande än något jag sett från en rockscen. Inget av dagens band kan chocka en publik.

Har du någonsin drömt om att göra något som du inte gjort?
- Ja, jag har länge haft en idé om att fängsla alla dina sinnen för att ge dig den ultimata skräckupplevelsen. Det jag är inne på är att göra en mindre spelning i en gammal teatersalong. Väl där blir du fastspänd i stolen, ljuset släcks och dörrarna går i lås bakom dig. Jag misstänker att du skulle bli ganska rädd, inte sant? Jag skulle verkligen vilja genomföra detta, i alla fall en gång.
Har du hört talats om Lordi? Om så är fallet, vad tror du att deras schlagervinst kan innebära för hårdrocken? -Ha ha ha! Lordi ja, jag visste att ni skulle fråga. Bandet påminner ju obegripligt mycket om Gwar. Skillnaden är väl mer den att Lordi lyckats. Den där låten de vann med gillar jag. En av mina medarbetare påpekade att den påminner om Poison, vilket den också gör. Och sedan dess har fler påpekat det. Men mig kvittar det, jag är inte ute efter att stämma någon. Det är ju viktigt att ett hårdrocksband fått vinna mark där de minst av allt förväntas befinna sig.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 29 april 2008. Det skapades ursprungligen 2 sept 2006.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.