Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Up in the air


Precis som Peter Pan så är George Clooney, i Up in the air, en man som gillar att flyga men vägrar att växa upp (emotionellt sett).

I arbetslöshetens och av ekonomikrisen hårt drabbade USA har Clooneys karaktär det kanske säkraste jobbet, han åker nämligen kors och tvärs över det stora landet med flygplan för att avskeda folk, inhyrd av företag som inte ens har ryggrad nog att titta sina anställda i ögonen när de ger dem sparken.

Clooney har ett, enligt honom, behagligt liv där han är uppe i luften över trehundra dagar om året och inte binds ner av onödiga förhållanden med andra människor, han föredrar opersonlighet före närhet.

Precis som den dubbla betydelsen av titeln, ”bokstavligen uppe i luften” och ”obestämd framtid”, så har Up in the air multipla lager som skalas av och avslöjas allt som filmen fortskrider. Filmen fungerar och intresserar som karaktärsstudie, analys av arbetslöshet, kärlekshistoria och komedi.

Up in the air lyckas med att både ha en obestridbar ”leading man”, det snackas guldgubbe för Clooney, och en skådespelarensemble som det säkerligen också pratats om i Oscarssammanhang om akademien hade delat ut ett sådant pris. Vera Farmiga och Anna Kendrick är perfekta för sina medelstora roller medan Jason Bateman, J K Simmons, Zach Galifianakis och Sam Elliott lyser upp skärmen i sina små men för helheten betydande roller.

Clooneys karaktär Ryan Bingham är intressant snarare än sympatisk men man övertalas, av filmen, att ”heja” på honom men inte utan utrymme för kritik och kontemplation av hans person och livsval.

Varje gång man tror att filmen är på väg in i den, av filmer, så välbefolkade klichékommunen tar manuset en vändning som gör att man aldrig slutar bry sig om vad som kommer hända härnäst.

Jason ”Juno” Reitmans regi är osynlig men distinkt, mer byggd på smarta val och gediget förarbete än flashig form.

Slutsträckan mot mål, där så många amerikanska filmer kollapsar och smälter samman till en sentimental smörja skild från allt vad trovärdighet och konsekvens heter, löps här med samma fasta takt, utan andfåddhet, som resten av filmen.

Man kan inte vara annat än imponerad av Up in the air som är frenetiskt fartfylld samtidigt som den är underbart uthållig. Filmens teman är brinnande aktuella, något som gör att den kan fungera som ett debattinlägg i diskussionen om arbetslöshet men dess mångbottnade tjusningar möjliggör även en njutning som kommer att hålla filmen relevant för en lång tid framöver oberoende av vad som händer med jobben och ekonomin.

Betyg:

4 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Filmfakta

Orginaltitel: Up in the Air
Längd: 109 minuter
Produktionsår: 2009
Hemsida: Officiell hemsida
Biopremiär: 2010-01-15
Mer om filmen på IMDB

Skådespelare

 • Anna Kendrick
 • George Clooney
 • Jason Bateman
 • Melanie Lynskey
 • Vera Farmiga

Regissör

 • Jason Reitman

Manus

 • Jason Reitman
 • Sheldon Turner

Genre

 • Drama
 • Komedi

  Dokumentet skapades 15 jan 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.