Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Terror på Elm Street

1, 2, Freddy's coming for you

Dags för ännu en ”reboot”, denna gång är det mardrömsmassakreraren Freddy Kreuger som återvänder för att terrorisera en ny generation av biobesökare till sömnlösa nätter.

3, 4, better lock the door

Freddy har aldrig riktigt försvunnit ur vårt kollektiva populärkultursmedvetande, han kunde senast ses i Freddy vs. Jason (2003) och har även gjort gästspel i diverse popkulturyttringar, som t.ex. ett minnesvärt avsnitt av The Simpsons, sedan han först äntrade filmvärlden 1984. Precis som att karaktären Freddy lever genom sina offers minnen av honom så lever skräckikonen Freddy genom biopublikens minnen av densamme.

5, 6, get a crucifix

Så vad är då rebootat, eller omstartat för de som föredrar ett svenskt ord, i den nya filmen? Största skillnaden är att filthattsFreddy för första gången porträtteras av någon annan än Robert Englund, nämligen Jackie Earle Haley, känd från sina finfina rolltolkningar i bl.a. Little Children, Watchmen och Shutter Island, en kung av karaktärer. Förutom detta faktum innehåller filmen inte så mycket nytt under stjärnorna; en ny kull av ungdomar redo att slaktas så fort John Blund kommer och hälsar på.

7, 8, better stay up late

En av ungdomarna i originalfilmen spelades av den då helt okända debutanten Johnny Depp, hur det sedan gick för hans karriär kan bara eventuella vattenlevande mikroorganismer från Mars ha missat. Något sådant helt färskt fynd går inte att hitta i nyinspelningen även om Katie Cassidy, känd från underskattade tv-serien Harper’s Island och floppande omstarten av Melrose Place, återigen bevisar sin förmåga att lysa upp en skärm oavsett hur dåligt skriven hennes roll är. Resten av ungdomarna och föräldrarna är idel ansikten man känner igen från mindre eller större roller i bättre eller sämre tv-serier/B-filmer, ok för ändamålet men inte så mycket mer.

9, 10, never sleep again

Förstagångregissören Samuel Bayer riktar in sig på Freddy’s terrorsida och missar därmed humorn, med hysteriskt morbida one-liners, som blev en bestående del av karaktären i de många uppföljarna. Terror på Elm Streets största miss är oviljan att engagera sig i de visuella lekar som möjliggörs av det faktum att Freddy lever i en drömvärld som han helt kontrollerar. Möjligheterna för visuellt trolleri är närmast oändliga med dagens teknik men filmen nöjer sig med några konventionella trick som inte upphetsar nämnvärt. Ett litet plus för det snygga blodet är dock på sin plats.

11, 12, GOD NATT

Betyg:

2 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 7 maj 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.