Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Shutter Island

Så länge ni inte är instängda av snön så finns det flera anledningar att stänga in sig på Shutter Island i helgen. Martin Scorsese håller mörk mässa med tät atmosfär och stjärnor som kan både stråla och skådespela.

Vi är mitt inne i ”dumpsäsongen”, den tid på året då filmbolagen visar de storfilmer de anser vara för svaga för jul- eller sommarpremiärer (se The Wolfman) och de prestigefilmer de inte tror kan vinna priser. Shutter Island tillhör den senare kategorin. Efter succén med The Departed pratades det initialt om nya Oscars men premiären blev ständigt framskjuten i väntan på premiärhelg med låg konkurrens från andra liknande filmer.

Man kan tycka synd om Shutter island som är bättre än dess öde men jag gissar på att den var lite för mörk och lite för svår att genrebestämma för att filmbolaget skulle satsa på den fullt ut. Baserad på Dennis ”Mystic river” Lehanes roman med samma namn (Patient 67 på svenska) så följer vi DiCaprios och Mark Ruffalos federala poliser när de åker till den välbevakade fängelseön Shutter Island med anstalten Ashecliffe för att utreda försvinnandet av en fånge.

Redan från första scen lyckas Scorsese, på ett förtjänstfullt sätt, förtrycka oss i publiken så att vi känner oss lika små och utsatta som fångarna på den stora ön med den skräckinjagande borgen, till för de värsta fångarna. Utan att avslöja för mycket så bjuds det på en rad förvecklingar, både i dröm- och flashbackform, tills vi och DiCaprio börjar tvivla på vad som är sanning och vad som är lögn.

Twistarna är kanske inte av det mest överraskade slaget, kontrasterat mot, låt oss säga, första gången man såg The Usual Suspects, men tillräckligt välgjorda för att hålla intresset vid liv. Oavsett så är detta inget problem då filmens styrka inte ligger i handlingen utan i iscensättningen av den. Med ett klaustrofobiskt foto med närgångna närbilder höjs hela tiden intensiteten på väg mot den slutgiltiga upplösningen av filmens fiffiga fiktioner.

Sverige blir representerat genom Max von Sydow i en liten men bra spelad roll, mer von Sydow (Max då, inte Ebba) åt folket. Filmen lyfts överlag av kalibern på skådespelarna i både bärande och mindre roller. Namn som Elias Koteas, Emily Mortimer, Jackie Earle Hale, Michelle Williams, Ben Kingsley och den alltid underbara Patricia Clarkson går inte av för hackor.

Scorsese kan som vanligt sin filmhistoria och miljön och gesterna är en perfekt blandning av verkligt och filmiskt 1950-tal. Om regissören ifråga har en tendens att bli något långrandig i person, i alla fall i officiella sammanhang (att hänga med honom en helg och kolla på film hade säkert varit fantastiskt), så är hans filmer desto modestare i sin uppvisning av filmkunskap. Referenserna skriks inte ut utan viskas subtilt genom att vara allomstädes närvarnade som en del av helheten.

Inte lika lockande som Losts sista säsong (ni vet, båda två utspelar sig till största delen på en ö (smiley)) men läskigare och med svar efter dryga två timmar (inte sex säsonger). Shutter Islands kusliga klaustrofobi är perfekt för den mörka biosalen där man vet att ljusen tänds lagom till eftertexterna. Förföriskt förtryck från en finurlig filmfanatiker.

Betyg

4 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Dokumentet skapades 19 feb 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Bli medlem
Glömt lösenord

Mösstest

Håll huvudet varmt

Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

Spana in mössorna.

Henke Larsson

Henke Larsson staty

Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

Kolla våra förslag.

Cola-test

Vilken cola är godast?

Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

Kolla vårt avslöjande test.