Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Sebbe

Anatomin av en skolskjutning är inte exakt vad Sebbe visar oss, men filmen ger oss ett djuplodande porträtt av en ung människas kamp att existera. Ett porträtt som skulle kunna hjälpa till att förklara orsaker, utan att rättfärdiga följderna, till detta relativt nya fenomen och bidra med något konstruktivt till diskussionen när alla andra mest sitter och skakar på huvudet och undrar hur ännu ett Columbine kunde inträffa.

Förutom att behandla ett aktuellt ämne på ett givande sätt så har Sebbe även filmiska kvalitéer som gör den till obligatorisk underhållning inte bara för lärare utan även alla intresserade av film i allmänhet och svensk film i synnerhet. Karaktärsutvecklingen visas upp för oss med hjälp av visuella grepp som är så självsäkra att ingen redundant exposition behövs för att förklara karaktärers handlingar och personligheter.

Babak Najafis bildspråk är så utvecklat och självklart att man inte kan annat än att imponeras, speciellt med tanke på att Sebbe markerar hans debut som långfilmsregissör. Filmen är fylld av pregnanta bilder som både är vackra i sig och fyller en funktion för berättelsen.

Vissa är simpla men effektiva, som när Sebbe placeras bakom ett galler för att illustrera utanförskap, vissa komplexa men självklara, som sprängningar i ett gruvbrott för att illustrera den inre kaos Sebbe upplever.

Skådespelarna är i de flesta fall oerfarna, i vissa fall helt färska, men gör ett fantastiskt jobb, filmen visar hur långt man kan komma med rå talang och bra personregi, för filmens skådespeleri är lika mycket produkten av Najafis sensibla instruktion som skådespelarnas uttryck. Sebastian Hiort af Ornäs, som precis som de andra skådespelarna delar förnamn med sin karaktär, förtjänar speciell omnämning i titelrollen

Handlingen utspelar sig i ett mentalt kyligt Göteborg där Sebbe måste tampas med mobbare, alkoholiserad mamma och frånvarande pappa. Den enda tillflyktsorten blir soptippen där Sebbe hittar delar som han plocka isär och sätt ihop till nya grejer, som t.ex. en hemmagjord cykelmoppe. Detta kanske låter generiskt men filmen blåser nytt liv i konventioner och tittar mer åt Dardenne-brödernas Bressoninspirerade filmskapande än ungdomsfilmer med samma teman från Sverige eller USA

Till skillnad från många andra filmer om ungdomar så fläckas Sebbe aldrig ner av den så vanligt förekommande förljugenheten som sviker både publik och protagonister genom att klistra på lyckliga men genomfalska slut.

Najafi lämnar oss istället med ett öppet slut med passande mörka kanter och fortsätter den fina svenska filmtrend som startades förra året med filmer som Man tänker sitt och Apan (hallå, guldbaggegalan öppna ögonen och sluta ge priser till Bröllopsknäppare) genom att ge oss årets hittills starkaste svenska film.

Betyg

4 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 11 mars 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.