Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Robin Hood

Ridley och Russell gör en tematiskt modern version av Robin Hood i klassiskt episk filmform när de formulerar rötterna till legenden om mannen som kunde skjuta med pilbågar. Utan särkilt många glada män, trikåer eller lustiga hattar tecknar de en Robin som är mer intresserad av att omforma 1200-talets England enligt nutida demokratiska principer än att lulla runt i Sherwoodskogen och reta upp sheriffen av Nottingham.

Lång ifrån den dominerande Disneyvarianten av legenden så hittar vi här Robin som en milt tragisk hjälte som endast tar upp livet som protorevolutionär stråtrövare efter alla andra vägar för att ta från de rika rojalistförtryckarna för att ge åt det fattiga folket utforskats.

Skogen får stå tillbaka för Ridleys signaturslagfält som visualiseras både med svepande panoramabilder och täta närbilder. Detta är inte historian om Robin som stråtskurk utan historian om hur han tvingades till ett liv utanför lagen. Sheriffen av Nottingham har degraderats till mindre pjäs i ett större politiskt skeende där det institutionella förtrycket är den stora skurken.
Flera av filmens skurkar, som den mjäkiga prins John, har ett djup utöver de vanliga filmskurkarna. Med det sagt så gör Mark Strong, senast sedd i Kick-Ass, ett fantastiskt elakt porträtt av standardskurken Godfrey. Crowe är bister och sammanbiten som Robin, passande för de episka scenerna men mindre bra när ljusen tänds för lite romantik, kemin mellan honom och den som vanligt bra Cate Blanchett är närmast obefintlig. Max von Sydow är alltid en fröjd när han får något bättre än Judge Dredd att bita i och Scott Grimes (E.R, Party of five) och Kevin Durand (Lost) bidrar med lite TV-igenkännlighet.

Tills lamm blir lejon är ett av motton för Russells Robin, Ridley Scotts regi ryter dock aldrig till utan stannar på krampaktigt kompetent. Han kan sina saker men de flesta bildrutor känns visuellt förutsägbara utan nämnvärd originalitet. Ibland börjar det röra sig lite väl långt åt det episkt svulstiga hållet men Scott har, till skillnad från säg Mel Gibson, sensibilitet nog att veta när man ska ta ett steg ner från pulpeten och använda de mindre gesterna en stund för att sedan åter kunna bräka på.
Med intressant manus med många anakronistiska paralleller till nutida politik lyckas Robin Hood åter egga fantasin kring en myt som genom otal film- och tv-versioner börjat kännas fattigare och fattigare utan att helt glömma bort att berika sin historia med några av de ingredienser som gjorde legenden populär till att börja med.

Betyg:

3 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 13 maj 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.