Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Remember me

Robert Pattinson putar vidare i Remember me som nog mest kommer att bli ihågkommen för sin överambition och oförmåga att balansera de multipla teman som den vill röra vid och beröra med.

Om Hollywoods gamla stjärnsystem lever kvar så gör det så framförallt i ungdomens värld där Pattinson, Kristen Stewart, Miley Cyrus m.fl. håller hov. Om Perez Hilton-generationen kommer att stödja sin kejsare utanför Twilightuniversumet ska bli intressant att se när biljettintäktskassorna räknas på Söndag (hård konkurrens kommer det med all säkerhet att bli från Green Zone och Alice i underlandet).

Men om en hel hord av flick- och pojkknän kommer att skaka när deras älskade Pattinson överger sin Edward Cullen-persona och andra hälften av ”Robsten” för rollen som Taylor Hawkins och Losts Emelie de Ravin så är det intressantare för oss andra att titta på om Pattz skådespeleri utvecklats utöver den perfekt trånande blicken.

Svaret är et stort ”Njae”, rollen erbjuder definitivt mer att bita i och Pattz får precis godkänt, när rollen kräver avig strulighet, och det gör den allt som oftast, glänser han men när det gäller de djupare känslorna räcker registret inte riktigt till och Pattz får se sig omsprungen av sina mer erfarna kollegor Pierce Brosnan och Chris Cooper som gör bra insatser (har Cooper någonsin gjort oss besvikna?) i matiga men icke-konsekventa roller.

Remember me greppar efter mycket men tappar, inte hela, men halva stycket. För vad som börjar som en lovande kärlekshistoria mellan två karaktärer från olika samhällsskikt men med liknande bakgrunder, av mord/självmord i familjen med efterföljande om än olikartade ”daddy-issues”, urartar sakta men säkert till ett tragiskt försök att komma nära den tragik som Pattz karaktär läste om som barn i de grekiska myterna.

Filmen nöjer sig aldrig med sin handling utan försöker hela tiden lägga på ett lager grädde till. Istället för att utveckla sina starka sidor så blandar den in element som collegehumor, förskolemobbning och ******* i sin kortlek. Av spoilerskäl har jag utelämnat två tecken i förra meningen, filmens slutknorr siktar på aha-upplevelse á la Det sjätte sinnet eller De misstänkta men misslyckas helt.

Slutet känns bara malplacerat och på gränsen till osmakligt när man tänker på tonen i resten av filmen. Love story-sentimentaliteten som filmskaparna försöker uppnå för att beröra åskådarna fungerar inte då greppet de använder för att få oss att sympatisera med karaktärerna trivialiserar en verklig tragedi vars sår är allt annat än läkta.

När slutaktens twist rullat färdigt i mörkret lämnas man med en schizofren känsla och ett osmakligt slut som tyvärr skuggar filmens ibland melodramatiskt underhållande relationsproblematik. Om sedan Pattinsons sexiga skäggstubb och fångande blick kommer att få målgruppen att bortse från bristerna återstår att se.

Betyg

2+ av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 11 mars 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.