Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Prinsessan och grodan
 

Prinsessan och grodan

”STELLA!” skriker La Bouff till sin hund. Så mycket roligare än denna referens till Tennesse Williams Linje lusta blir inte Prinsessan och grodan, Disneys första handritade tecknade film sedan 2004. Dess kombination av traditionalism och simpel handling gör nog att den ändå kan tilltala en hel del nostalgiker och deras unga barn.

Till skillnad från Pixar som hela tiden tänjer gränserna för berättande i animerad film så verkar Disney helst vilja leva kvar i dåtiden, i alla fall om man går efter denna film som lika gärna kunde ha varit gjord för tjugo år sedan. Man förstår att de valde att köpa Pixar istället för att tävla med dem.

Trots en massa ändringar i produktionsstadiet efter kritik för förlegad stereotypifiering av svarta så känns ändå den bild som målas upp i Prinsessan och grodan lite unken och just förlegad. För även om filmen innehåller Disneys första svarta prinsessa, vid namn Tian, så är det en vittvättad sådan vars högsta önskan är att uppnå ”den amerikanska drömmen” genom att öppna sin egen restaurang.

Givetvis läggs det upp en massa hinder innan vår sessa kan avluta filmen i det lyckliga slut vi alla vet kommer att komma. Att hon blir förvandlad till groda är bara ett sådant. Förvecklingarna följer ett beprövat recept utan överraskningar, då blir man mer förvånad över att sådan här film fortfarande görs, hyllas och går bra.

Referensmaskinen i filmen är inte lika sofistikerad och mångfacetterad som i filmer som Shrek utan går mest ut på att, på ett rätt förtjänstfullt sätt ska erkännas, tugga Williams och påminna oss om alla andra liknade filmer mediekoncernen har producerat (kolla t.ex. in vilka Tians dockor föreställer).

Randy Newman står för sångerna, hans första gång för en 2D-Disney. Två av dem har gått och blivit Oscarsnominerade, Vad annars när det gäller en film av detta slaget? Även om sånghyllningarna känns genererade per automatik så finns det inget större fel på dem, speciellt i jämförelse med liknande sånger från liknande filmer. Här kan man passa på att tipsa föräldrar att ge sina barn en extra engelsklektion genom att gå och se den engelska originalversionen och slippa de många nödrim man får uthärda om man väljer den svenska versionen där speciellt sångerna lider av översättningen.

Prinsessan och grodan är ett typexempel på hollywoodiansk illusionsfilm skapad i en drömfabrik där kärlekens magi segrar, det goda alltid vinner över det onda och alla, till sist, lever lyckliga i resten av sina dagar. Är man ute efter lite Disneynostalgi och/eller verklighetsflykt av detta slag så är det bara att bege sig till bion, om inte så bör man hålla sig långt, långt borta.

Betyg:

2 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 5 feb 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.