Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Artikelbild
Deltagaren, Tätt intill, Trädfolket och Sjöjungfrun  

Vad är Pixel?

Pixel är skånes största festival för oetablerade filmer och filmare. Festivalen annordnas årligen för att forstätta vara årets höjdpunkt åt dessa filmare som då integrerar sig med likgiltiga. Just denna festivalen är lokalt för Skåne och första priset är att få åka till Trollhättan för Sveriges största kortfilmsfestival. Att få deltaga där gör att man binder många nya kontakter och träffar mycket nytt folk med samma ambitioner.

Jag frågade Jenny Sahlström om varför hon var delaktig som projektledare på Pixel. Svaret blev att hon hade så lång bakgrund inom film, gått flera år på filmskola, medverkat i folkets bio i tio år och deltagit i Nordisk Panorama i malmö. Allt detta gjorde att hon är väldigt duktig på det hon gör och förmedlar gärna sin kunskap vidare.

Hur länge har du varit delaktig?
-Jag har varit delaktig på Pixel sedan årsskiftet.

Vad är syftet?
Syftet med denna festival är att uppmuntra de oetablerade filmare som finns i Skåne. Att låta dem få en chans att få visa upp sina filmer för en större publik och framför allt att få möta publiken!

Självklart så handlar det om också om samarbetet i en film som ska framhävas och delas med sig av.

Hur många deltar på festivalen?
Det är massor utav bidrag som har kommit in år och det är ovanligt många bidrag som har skickats in i år till Pixel. Det är kortfilmer som är upp till 15 minuter långa som ska fånga publikens uppmärksamhet, regisserade av 65 olika regisörer.

Vilken ålder dominerar festivalbidragen?

Det finns fyra kategorier som alla bidrag delas upp i och dem sorteras i ålder:

 • Kategori 1: 0-16 år
 • Kategori 2: 16-23 år
 • Kategori 3: 23-26 år
 • Kategori 4: 23-uppåt

I år var det kategori 1 3 som har flest bidrag i festivalen.

Varför var dessa åldersgrupperna mest populära i år?
Kulturskolan i Malmö har lämnat in många bidrag för Kategori 1 till årets Pixel vilket förklarar populäriteten för den första kategorin.

Sedan så har många filmskoleelever fått nys om Pixel och därav kategori tre:s populäritet.

Hur finanisieras Pixel?
Det är mestadels Film i skåne, Lunds kommun som stöttar festivalen ochFolkuniversitetet har också varit med på en liten hörna.

Sedan så sponsras Pixel också utav SF med biobiljetter till pris och så vidare. Böcker är också ett populärt pris fast det som brukar vara mest uppskattat är de extra visningstillfällen man får.

Vad är det bästa man kan vinna?
Mest populärt är visningstillfället man får på Novemberfestivalen i Trollhättan som då arrangeras för hela Sverige. Pixel är alltså en uttagning för skåne till Novemberfestivalen.

Vem består juryn av i år?

 • Anna Ljungmark - Delaktig i Boosthbg.
 • Mark Hammarberg - Vinnare utav en Guldbagge.
 • Ann-Marie Söhrman - Svensk filmproducent.

Pixel, var, när, hur?
Pixel äger rum den 18:e april på Mejeriet i Lund och då visas kortfilmer hela dagen från 10.00 till 16.00.

Det är också öppet för allmänheten för 50:- och då får kan man få se alla bidragen. Under dagen annordnas också seminarier där man kan få mycket värdefull information om filmvärlden..

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 12 april 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.