Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Percy Jackson - Kampen om åskviggen

Percy Jackson - Kampen om åskviggen håller en lektion i grekisk mytologi som är allt annat än mossig eller tråkig när den förflyttar Zeus, Poseidon och Hades till iPod-generationens lekarena och målar upp en värld som bygger lika mycket på klassisk litteratur som postmodern populärkultur.

Filmens namn är illa valt och för tankarna till, i alla fall för den ironiska generationen, Percy Nilegård och inoljade brandmän och Grekland kanske inte för med sig de bästa av konnotationer i och med landets aktuella ekonomihärva. Dessa problem glöms dock snabbt bort när Percy Jackson drar igång sin fartfyllda och, vågar jag säg det utan att skrämma bort allt för många skoltrötta ungdomar, didaktiska odyssé genom Amerika, grekiska gudar, halvgudar och monster.

Chris Columbus är den perfekta regissören för sådana här specialeffektstunga spektakel med barn/ungdomar i bärande roller efter filmer som Ensam hemma 1 och 2, Harry Potter 1 och 2 och Välkommen Mrs. Doubtfire och han lyckas här hålla precis lagom tempo när han växlar mellan exposition och action. Columbus visar upp flink fingerfärdighet både vad det gäller specialeffekter med kinetisk explosivitet och personregi, han lyckas locka fram inspirerade insatser både från filmens mer oerfarna ungdomar och de gamla rävar som kryddar upp filmen med medvetet campiga insatser i mindre roller.

Eller vad sägs om Uma Thurman som Medusa, Steve Coogan som Hades, Rosario Dawson som Persefone och Pierce Brosnan som kentaur, bara för att nämna några. Skådespelare som kan sitt gebit och har roligt med sina roller som de vet är närmare Monty Python än Ingmar Bergman.

Zeus blixtrar har blivit stulna och Guden misstänker sin bror Poseidon. Krig med världens undergång som följd hotar om inte Percy Jackson, som dittills inte haft en aning om att han är en halvgud (gudarna har precis som i den klassiska litteraturen svårt att hålla den i byxorna), kan ordna upp situationen. Till sin hjälp har han en satyr och andra halvgudsungdomar med frånvarande föräldrar från himlen.

Detta är premisserna i Percy Jackson som bygger på en bokserie av Rick Riordan. Även om denna svit aldrig kommer att nå Twilight eller Hary Potter-hysteri så finns det fem böcker till att adaptera om filmen spelar in bra med pengar. Percy Jackson uppdaterar Svärd och sandaler-genren för generationer som missade dess guldålder när den låter sina hjältar bekämpa sirener, hydror och minotaurer inte bara med svärd och sköldar utan också mobiltelefoner och referenshumor i stil med Buffy the vampire slayer.

Filmen ska inte ses som en primärkälla för kunskap om grekisk mytologi men kan säkert öka ungdomsutlåningen av Homeros på våra fina folkbibliotek. Percy Jackson är underhållande och utbildande på samma gång, en perfekt sportlovsbio för unga vuxna på ferie och deras föräldrar, som förhoppningsvis gör ett bättre jobb än de frånvarande Gudarna som bryr sig mer om sig själva än sina barn.

Betyg:

3 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 25 feb 2010. Det skapades ursprungligen 24 feb 2010.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.