Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

London River

Rachid Bouchareb sätter fingret på det mångkulturella Londons puls och använder 2005 års fruktansvärda terroristattacker som tändvätska för en historia om fördomar, förståelse, försoning och sorg, oändlig tröstlös sorg.

En fantastisk Brenda Blethyn spelar Elisabeth som lever isolerat på ön Guernsey. Hon börjar oroa sig när hon inte kan få tag på sin Londonbosatta dotter efter attackerna den 7/7 2005 och reser till huvudstaden för att hitta henne. Väl där blir hon överraskad av upptäckten att dottern bor i ett område främst bebott av invånare av utländsk härkomst med muslimsk tro.

En lika fantastisk Sotigui Kouyaté spelar Ousmane som letar efter sin son som han inte sett sedan han övergav honom vid ung ålder i Afrika. De bådas vägar möts när det upptäcks att deras barn har ett förhållande och bor tillsammans, något som Blethyns karaktär förskräcks av då hon alltid trott att dottern är lika ”vit” som henne själv med tillhörande fördomar om alla som är olika. När Ousmane kontaktar Elisabeth för att han upptäckt kopplingen mellan ungdomarna ringer hon polisen istället för att ta emot hjälpen.

Detta är förutsättningarna för en skildring av London som pekar mot ett tillstånd av sorg och tvivel som påverkar hela stadens stämning. Bouchareb skildrar subtilt förändringarna i de båda protagonisterna inställning till varandra och den för dem främmande omgivningen med en närvarande blick som är mer intresserad av att iaktta än diktera det som sker på skärmen. Han lyckas skapa en dokumentärlik känsla som känns medveten utan att kännas forcerad eller påklistrad av estetiska skäl.

Precis som i regissörens förra film, Infödd soldat, så är det inte händelseförvecklingarna som kommer i första hand utan karaktärernas psykologiska utveckling. Det är inte terroristattackerna som står i centrum utan de konsekvenser som följer för en stads, eller kanske en hel världs, tillstånd symboliserat genom filmens flera karaktärer med olika bakgrunder som kommer samman eller slits isär som följd av dåden.

Bouchareb förankrar sin film i de djupt mänskliga porträtten av sina huvudkaraktärer men tillåter sig också att leka med publikens förväntningar på berättelsen, genom att flirta med thrillerelement i sökandet efter svar om terroristattackerna och personerna bakom ger han sin film ytterligare en dimension som samtidigt kritiserar och utnyttjar omstöpningen av verkliga tragedier till genreunderhållning.

Sorg och tvivel är genomgående teman i London river som i slutändan öppnar upp för hopp om försoning och förståelse genom två fantastiskt skrivna och spelade huvudkaraktärer.

Betyg

4 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 27 mars 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.