Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Kvinnor utan män

Kvinnor utan män visar en komplex bild av förtrycket mot kvinnor i Iran. Shirin Neshats film är kontemplativ men med solklart fokus, pretentiös utan att vara ”pretto för prettos skull” och behandlar samtidigt spörsmål av konkret och metafysisk art när vi får följa fyra kvinnoöden i Iran precis före och under den av USA och Storbritannien stödda statkuppen som förde shahen tillbaka till makten 1953.

De fyra kvinnorna vi får följa är alla offer för olika sorters förtryck och deras vägar strålar samman i en trädgård på landet, som blir något av en fristad från samhällets orättvisa värld. Filmens struktur tillåter oss inte bara att följa de fyra kvinnornas specifika öden utan öppnar också upp för en kritisk kontemplation av både Irans historia och nutid av förtryck mot kvinnor, både i det rojalistiska Shah-dömet och det fundamentalistiska islamistiska samhälle som regerat från den islamistiska revolutionen 1979 till idag.

Kvinnor utan män är Shirin Neshats debutlångfilm men hon är en respekterad foto- och videokonstnär och filmen bygger på hennes utställning med samma namn som nyligen visades i Stockholm (biograf Panora kommer att visa en av utställningens verk, Zarin, som handlar om en av filmens karaktärer i anslutning till filmvisningar på biografen). För er som vill gå vidare kan jag varmt rekommendera Neshats tre P:n från början av 00-talet; Pulse, Passage och Possessed, tre fantastiska små videokonstverksfilmer.

Filmen fick förtjänat silverlejonet för bästa regi vid filmfestivalen i Venedig 2009. Förtjänat för att regin verkligen är genomarbetad, det finns inte en bildruta som inte har mening och alla komponenter i filmen känns lika självklara som penseldragen i en solros av Van Gogh.

Två komponenter som förtjänar lite extra uppmärksamhet är Martin Geschlachts foto som perfekt visar upp både de intimaste detaljerna i ansiktsmimiken och de mest översvepande vyerna av den iranska staden och landsbygden samt Ryuichi Sakamotos musik som perfekt balanserar mellan att höras tillräckligt mycket för att man ska höra dess skönhet och höras tillräckligt lite för att den inte ska ta över och hindra oss från att ta till oss övriga saker som händer på skärmen.

Kvinnor utan män är ett konstverk som passar både konnässörer av video- och filmkonst och åskådare som bara är ute efter lite mer matnyttig underhållning. Neshats film är både vacker att beskåda och intellektuellt stimulerande att föra en invärtes dialog med, hennes tematik är samtidigt specifik för Iran och universellt intressant för alla de nationer och kulturer som vi människor samlar oss i.

Kvinnor utan män visas i Malmö (Panora) och Lund (Kino) med start den 5/3.

Betyg:

4 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 8 mars 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.