Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Jag köpte en regnskog

Kommer ni ihåg 1980-talet? Det var ett årtionde för inte så längesedan som utspelade sig här, inte i en galax långt, långt borta. Folk hade jättestora mobila telefoner, var yuppies, hade nu ifrågasatt klädstil, lyssnade på Rick Astley och fick se Molly Ringwald i fina High School-filmer utan penispajer. Och så köpte man regnskog, för att rädda den. Svenska skolklasser var helt tokiga i regnskog, hedersvärt nog. Men vad hände sedan, när trenden dog ut någonstans i mitten av följande årtionde? Finns det någon skog kvar? Gick pengarna dit de skulle? Bryr sig någon fortfarande?

Dessa frågor försöker Jacob Andrén, tillsammans med Helena Nygren, besvara när han åker till Sydamerika för att hitta den plätt skog han och hans klass köpte för tjugo år sedan. En resa som tar oss till en rad länder, många med liknande sorgliga prognoser och berättelser om mord på aktivister och löjligt snabb avverkning av de för jorden så viktiga skogarna. Ämnet är både aktuellt och intressant. Den nya fokuseringen i världen på klimathotet gör att filmen ligger rätt i tiden och man kan bara hoppas att denna trend inte är lika snabbt övergående som regnskogsvurmen, för trots alla inköp från skolklasser världen över så har inte läget blivit så väldigt mycket bättre för de väldiga trädsamlingarna.

Intentionerna är goda men själva filmen hittar aldrig riktigt rätt. Vill den rikta sig till en ny generation av skolklasser eller till de elever som köpte skog för tjugo år sedan? Den vill vara hoppfull men den övergripande känslan man lämnas med är en av resignation, trots slutknorrens förutsägbara och minimala hoppfullhet.

Kameraarbete och berättarstruktur skulle behöva ses över en extra gång och det hade gärna fått läggas ner lite mer tid på disposition och fokus. Skärpan i intervjuer och presentation känns ofta slapphänt, regissörerna skulle kunna ta ett fastare grepp om sitt ämne så att det de presenterar får någon mening för problematiken och inte, som nu, bara känns som att det är med för att det var det material som fanns att tillgå.

Vissa intervjuobjekt är välvalda och filmens styrka ligger helt i deras berättelser om kampen mot de stora skogsbolagen. Utan turen, för det känns som tur med tanke på tafattheten i resten av produktionen, att träffa på just dessa människor hade filmen inte haft mycket att tillföra till diskussionen om vad som gjordes och görs för att bevara denna naturtillgång.

Formen, om det ens går att prata om att filmen har någon uttänkt form, är den av en konventionell tv-dokumentär. Här hade funnits utrymme att leka och skapa något innovativt som på allvar skulle kunna locka till förnyat intresse för problematiken. Tänk er t.ex. en VH1-inspirerad ”Vad hände sedan”- estetik mixad med lite Mtv-reality tv för att fånga in båda den äldre och yngre generationen, ett experiment som åtminstone skulle bli intressant.

Jag köpte en regnskog är till syvende och sist en film med ett så intressant ämne att den är sevärd trots brister i förarbete, efterarbete och kritisk nyansering av både ämnet och filmens syfte. Man kan ändå kalla regissörerna lovande då deras intentioner är lovvärda och ansatsen duglig, kanske kommer denna erfarenhet, tillsammans med lite hårdplugg av liknande dokumentärer som fantastiska The Cove och Food Inc., att ge oss en bättre helhet nästa gång?

Visas i Malmö (biograf Spegeln) och Lund (Kino) med start den 5/3.

Betyg:

3- av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 8 mars 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.