Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Iron Man 2

Iron Man 2 tar vid där ettan slutar, Tony Stark har lämnat superhjältegardroben och är fri att skryta för hela världen om sina bragder som rödgul plåtburk. Men konserveringen har sina nackdelar och Stark håller på att bli förgiftad av sin artificiella källa till liv och kraft.

Som om det inte skulle vara nog så drar livet som öppen superhjälte till sig hat från både regeringshåll och avundsjuka skurkar som fått för lite att göra när ”Iron Man för första gången på decennium lyckats skapa ett stabilt världsläge där alla länder kan mötas”. Man kan dra flera paralleller till de utopiska tankar om kärnvapen och atomkraft som forskare som Oppenheimer och Einstein hade innan man såg konsekvenserna av att sätta så pass kraftfulla vapen och energikällor i händerna på demagogiska demokratiförvrängare som uppenbart inte tagit Spindelmannens motto ”with great power comes great responsibility” till hjärtat.

Att filmen innehåller uppdaterad kalla kriget-retorik är inte så konstigt med tanke på att serietidningen och Iron Man-figuren, när de först uppenbarade sig på 1960-talet, var författaren Stan Lees (som kan ses i cameo som Larry King i den aktuella filmen) verktyg för att utforska aktuella samtidsfrågor rörande krig, teknik och (vapen)industri. Men politiken, precis som resten av handlingen, får finna sig i att ligga i bakgrunden i en film som framförallt är fullpackad av actionsekvenser och oneliners.
Underhållningsvärdet skiftar, actionsekvenserna blir snart utmattande även om de nästan homoerotiska ”plåt på plåt”-bataljerna mellan Robert Downey Jrs. Iron man och Don Cheadles James Rhodes till en början är rätt så kul, tänk två superladdade fyrhjulsgräsklippare som står på bakhjulen och bankar på varandra fram och tillbaka tills regissören bestämmer sig för att klimax har uppnåtts. Mindre roligt är Scarlet Johanssons övningar i kampsport som mest ser ut som repriser av samma sekvens, mil från de bästa fighterna i genren.

Onelinersen, och dialogen i helhet, håller då en genomgående högre klass, mycket tack vare Downey Jr. som är perfekt som halvt alkoholiserad playboy med världens tyngd slappt balanserad på sina ostadiga axlar. När handlingen, actionsekvenserna och specialeffekterna inte riktigt lyckas bära upp filmen är det skådespelarna som räddar dagen. Downey Jr. har ett fantastiskt antagonistiskt bollplank i Sam Rockwell som övertygar som den lurige konkurrenten Justin Hammer.
Dessa två bildar stommen som sedan byggs ut med hjälp av inspirerade (Don Cheadle, Garry Shandling, Jon Favreau) och mindre inspirerade (Gwyneth Paltrow, Scarlett Johansson) insatser från den stora stjärnensemble som filmen samlar. Mickey Rourke är ett fall i sig, överspel och uppblåsthet så det förslår men på ett kul sätt, en dålig insats som blir bra, som de bästa b-filmerna, just för att den är så dålig.

Regissören Jon Favreau kan sina saker och är bra på att göra film som tilltalar både fanboys och folk som kanske bara sporadiskt kommit i kontakt med Iron Man och hans värld. Han väver in referenser till serietidningarna och Marvels stora universum på ett sätt som gör att alla som vet känner sig initierade utan att göra sagda referenser så märkbara att den icke-initierade delen av publiken känner att de missar något.

Precis som i föregångaren avslutar Iron Man 2 sin handling efter sluttexterna med en epilog att suga på inför uppföljaren, denna gång i form av en viss asagud med sTor hammare. Iron Man 2 har många ögonblickliga njutelser som klassisk spektakelunderhållning men tillfredsställer inte helt, varje scen känns som en trailer för nästa och precis som med epilogerna så känns möjligheterna de ställer för ens fantasi betydligt mer lockande än resultaten som faktiskt satts på film.

Betyg:

2+ av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 30 april 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.