Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Hachiko

Lasse Hallström och Richard Gere samarbetar igen, efter den positiva överraskningen The Hoax, för att servera oss Hachiko, en attack mot tårkanalerna som är allt annat än blygsam. Till sin hjälp har de en gullig Akitahund, filmens stora stjärna och den enda som går fri från den kritik (det är ju en hund) man kan rikta mot resten av kollaboratörerna som sammanstrålat för att skapa denna sentimentala smörja.

Eftersom detta är en familjefilm med en hund som huvudkaraktär går det givetvis att hitta en hel del likheter mellan Lassie och Hachiko men denna fiktion är baserad på en sann historia som också gjorts till film i Japan 1987 (Hachiko monogatari med manus av mästaren Kaneto Shindô).

Den verkliga historian utspelade sig på 1920-talet i Tokyo, där det nu står en bronsstaty av hunden vid Shibuyastationen på den plats han troget satt och väntade på sin husse. Givetvis är Japan inget för amerikanska filmbolag att hänga sina dollar på så simsalabim och storyn har förflyttas till nutid och en liten håla i USA.

Filmen lider av en sentimentalitet som är så sockersöt att den sticker i ögonen. I Hallströms Hachikovärld, som påminner lite om ett idealiserat 1950-tal filtrerat genom en gated community där alla tittar på The Truman show, finns det inga onda människor eller bråk. Alla karaktärer, från professorer till tonåringar och korvgubbar visar ständigt upp sina bästa sidor och verkar vara oförmögna att vara otrevliga.

Denna stämning understryks av den allomstädes närvarande filmmusiken vars stråkar emotionellt våldtar publiken så till den grad att man önskar man kunde trycka på ”mute” så att de många, och då menar jag många, montagen där Gere kärleksfullt leker med sin hund hade blivit lite mer genomlidliga.

Om man känner till historien sedan innan så vet man hur den slutar och att det kommer att inträffa en dramatisk vändning i kärleksförhållandet mellan tvåfoting och fyrfoting någonstans i mitten. Denna vetskap till trots så är det inte annat än att man börjar tvivla, kanske har Hallström ändrat helt på skeendet och bestämt att inget alls ska hända, kanske har han gjort en instruktionsfilm för hur man leker med sin hund istället? Hur länge dessa sekvenser med hundlek håller på i minuter vet jag inte men det känns som en olidlig oändlighet innan något dramatiskt inträffar.

Hallström dristar sig till att försöka vara lite experimentell, så skulle han säkert benämna det i alla fall, genom att ibland låta oss se världen från hundens synvinkel , med dennes ögon. Resultatet blir mest fula svartvita sekvenser, ibland uppochner (när Hachiko rullar runt), helt redundanta då de inte säger något som inte redan sagts tidigare.

Ännu marigare att rättfärdiga är filmens inställning till bandet mellan människa och djur (Gere och Hachiko) som här får en nästan övernaturlig dimension där det tveksamt anspelas på hur det var ödet att de träffades och att de var ”gjorda för varandra”.

När filmen når sitt klimax med blödig slowmotionscen så har bägaren sedan länge runnit över och även om en tår kanske letar sig fram så känner man sig för manipulerad av sentimentala knep för att känna något riktigt, tårarna blir lika falska som fiktionen.

Betyg:

1 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Filmfakta

Längd: 93 minuter
Produktionsår: 2009
Biopremiär: 2010-01-22
Mer om filmen på IMDB

Skådespelare

 • Jason Alexander
 • Joan Allen
 • Richard Gere
 • Sarah Roemer

Regissör

 • Lasse Hallström

Manus

 • Stephen P. Lindsey

Genre

 • Drama
 • Familjefilm

  Dokumentet uppdaterades senast 23 jan 2010. Det skapades ursprungligen 21 jan 2010.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.