Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Fantastisk Filmfestival
 

Fantastisk Filmfestival

Fantastisk filmfestival sparkar idag igång sin 15:e upplaga. Att det är ett jubileumsår märks på flera sätt med allt från nyheter som visningar i enormt tält till ett av de starkare programmen festivalen uppvisat fyllt med Sverigepremiärer och en och annan världspremiär.

Festivalen startar ikväll med Richard ”Donnie Darko” Kellys nya The Box och avslutas nästa lördag med Dario Argentos Giallo. Om du gillar film är Lund platsen att vara den kommande veckan!

En av de mest lyckade aspekterna av festivalen är hur den lyckas blanda kommersiellt med konstfullt. Från att ha varit en festival som främst riktat sig till konnässörer av skräckfilmsgenren så har festivalen över tid breddat sig och kan idag stoltsera med ett program som är brett utan att förlora sina rötter i det fantastiska.

Som vanligt kommer pris att delas ut i form av Silvermeliesen, där Europas bästa film med fantastiskt tema ska koras. Silvermeliesen är en del av ett samarbete mellna europeiska filmfestivaler med liknande tema och ett steg på vägen mot Guldmeliesen som delas ut i oktober under Sitges filmfestival.

Nytt för i år är en internationell tävlingskategori där filmer tävlar om The Siren. Utöver dessa kategorier med åtta filmer var så visar FFF flera filmer i serier som Fokus Australien, Midnight Madness och The open vault.

Hedervärda hedersgäster

Festivalens hedersgäst är i år regissören Enzo G. Castellari som ligger bakom filmer som Inglorious bastards, som ju i år fått en väldigt känd men inte särskilt lik remake, och Any gun can play som båda visas under festivalen.

En intressant gäst som dock inte kan mäta sig med några av tidigare upplagors gäster som t.ex. Alin Robbe-Grillet. Andra celebriteter och filmskapare som besöker festivalen för att möta sin publik är Jonas Malmsjö, Per Ragnar, Agnes Merlét, Ole Bornedal och Cory McAbee.

Skräck och lådor

Av de filmer jag sett i årets program kan jag rekommendera Dorothy Mills, en stämningsfylld skräckfilm som utspelar sig på isolerad ö utanför Irlands kust med fantastisk debutant i titelrollen.

The Box kan också vara intressant att se om för ingen annan anledning än att filmen inte har amerikansk biopremiär förrän i november. Det ska dock sägas att filmen i sig är en rätt ordinär sci fi-thriller som varken är lika bra som Richard Kellys första film Donnie Darko eller lika intressant som Southland tales, hans andra film som är rolig som exempel på vad som händer när regissör får hybris och tror sig kunna presentera och kanske lösa allt som är fel med världen på två timmar.

Personligen ser jag främst fram emot Anh Hung Trans I come with the rain, Pen Ek. Ratanaruangs The Nymph, Cristopher Doyles Warsaw Dark, Moon, regisserad av David Bowies son Duncan Jones, och dokumentären It came from Kuchar om undergoundlegenderna George och Mike Kuchar. Sedan är det alltid kul att botanisera lite i skräckutbudet och hitta någon ny favorit. Tyvärr har festivalen meddelat att Nollywood Babylon, en dokumentär om den nigerianska filmindustrin, av rättighetsskäl ställts in.

Håll ett öga på denna site under kommande vecka då vi kommer att ha publicera en rad godbitar med anknytning till festivalen, både ris och ros. Vi ses därute i festivalsmyllret.

För information, program och priser besök festivalens hemsida på www.fff.se.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 17 sept 2009.

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Bli medlem
Glömt lösenord

Mösstest

Håll huvudet varmt

Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

Spana in mössorna.

Henke Larsson

Henke Larsson staty

Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

Kolla våra förslag.

Cola-test

Vilken cola är godast?

Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

Kolla vårt avslöjande test.