Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Stingray Sam
Stingray Sam  

Fantastisk Filmfestival

Torsdag, dag 8

Torsdagen började med Stingray Sam (4- av 5), Cory McAbees svartvita rymdrockopera som i form liknar de ”serials” som på 1950-talet producerades av amerikanska filmbolag som följetonger för biograferna. För att pastischen ska fulländas får vi höra themesången och se eftertexterna en rad gånger under filmens gång. Många av dessa serials hade Westerntema, något som också avspeglas i Stingray Sam. Den överdrivna berättarrösten med cliffhangeravslutningar är också intakt och görs med fördel av David Hyde Pierce, mer känd som Niles Crane i Frasier. Om vi bortser från hur fläckfritt följetongsformatet parodieras så har filmen också andra fördelar som är helt egna, humorn i manuset är både intelligent och gapskrattsroligt. McAbee och resten av skådespelarna, de flesta polare och bandmedlemmar i hans band The Billy Nayer Show, är inte världens bästa aktörer men passar perfekt i detta manus som är specialskrivet för dem. The Billy Nayers Shows låtar är också perfekta kompanjoner till bilderna, som blandar live action med animation och kollage, tillsammans bildar de en synergieffekt som höjer båda beståndsdelarna.

The House of The Devil
The House of The Devil  

Det bästa jag har att säga om The house of the devil (2- av 5) är att postern är riktigt snygg. Precis som postern så är hela filmen och dess regissör Ti West kär i estetiken i skräckisar från slutet av 1970-talet/början av 1980-talet. Från förtexter till handling så känns filmen, som handlar om en extraknäckande barnvakt som råkar på en djävulskult när hon ska på jobb i avlägset beläget hus, mer som plagiat än homage. Här finns inte en originell idé och filmen är inte vidare läskig men är man, som regissören, kär i filmer som When a stranger calls och The Omen så kan den vara värd en chans.

2033:s (1 av 5) regissör var synnerligen nervös men också väldigt entusiastisk inför världspremiären av denna del 2 i vad han hoppas kommer bli en trilogi. Del 1 och 3 finns än bara på idéstadiet och deras realisation hänger mycket på hur bra denna del går. Filmen är överansträngd och tyngs ner av sin önskan att vara en Hollywoodblockbuster, i jakten på att få denna vision att gå i uppfyllelse tas många genvägar eftersom summorna av pengar som finns att tillgå är betydligt lägre än i Hollywood. Resultatet blir en slarvig science fiction-film som inte känns särskilt framtida. Men problemen slutar inte här. Handlingen, som kretsar kring hur kristna grupperingar står emot ond diktatur som förtrycker folket, är försatt till framtiden men har tagit inspiration från verkliga händelser i Mexicos historia. Ideologin känns tveksam med en revisionistisk, och nästan propagandistisk, syn på kristendomens roll som revolutionärer och räddare av folket. Denna synpunkt konfirmerades genom protester från f.d. mexikanska invånare i visningens efterföljande Q& A med regissören. Några uppföljare lär det förhoppningsvis aldrig bli.

Beautiful
Beautiful  

Beautiful (3 av 5) var andra chansen att beskåda Sebastian Gregory som jag ju tidigare utnämnde till Australiens Shia LaBeouf. Här spelar han en outsider på sommarlov i suburbia, bästa kompisen är kameran som han använder för att smygkika på grannar. De voyeuristiska undertonerna påminner ibland om Michael Powells Peeping Tom filtrerad genom 90210 och slutligen laminerad på Wisteria Lane för att göra ytan riktigt bländande. Men om ytan är solig och skinande så lurar den rika förorten på många mörka hemligheter som i underhållande twistar sakta kommer till ytan.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 30 sept 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.