Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

The Children
The Children  

Fantastisk Filmfestival

Onsdag, dag 7

The Children (4 av 5) är Tom Shanklands andra långfilm, efter Waz med Stellan Skarsgård och Selma Blair, och här kan vi se att utveckling har skett. Waz var en ganska spännande men rätt generisk genrefilm i motsats till The Children som både överraskar bildmässigt och narrativt. Med ett intressant visuellt bildspråk håller Shankland spänningen uppe genom hela filmen där två familjer med en massa barn träffas i vintrig, avlägsen stuga för en helgs semester och umgänge. Löjliga förklaringar och onödiga utläggningar undviks och det märks att Shankland kan sin genrefilm. Med inspiration från filmer som Fåglarna, The Innocents och Village of the damned skapar han något alldeles eget. Shankland vaggar i de inledande familjescenerna in oss i en falsk, nästan tråkig, trygghet för att sedan gå direkt för strupen och aldrig titta tillbaka. Med chockerande effekt sätter han igång terrorn som sedan aldrig låter oss vila. Föräldrar med unga barn varnas härmed för denna film skonar inte någon.

Sexykiller
Sexykiller  

Festivalens såkallade Centerpiece var den härligt campiga Sexykiller (3+ av 5) från Spanien om en galen och sexig mörderska som bryter igenom den ”fjärde väggen” och talar direkt till oss i publiken för att justifiera sina mord. Som så många andra letar hon också efter kärleken och tror sig hitta den i en obducent vars prat om sitt jobb med att skära upp människor får henne att tro att de är i samma ”bransch”. Galet och medvetet överdrivet men alltsomoftast med tungan rätt i mun charmar denna slasherkomedi med romantik, alienationseffekter och splatter.

Amer (3 av 5) balanserar farligt nära gränsen för att vara ”pretto för prettos skull”. Vad som räddar filmen är dess innovativa bildspråk som lånar friskt från den estetik som återfinns i thriller- och Gialloklassiker av regissörer som Argento, Bava, Fulci och Avati. Vi får följa en flickas uppväxt från ung till åldrad, hennes historia berättas på ett okonventionellt sätt där visuella berättartekniker alltid sätts i första rummet. Den klimaktiska scenen i slutet av filmen med rakblad, knivar och extrema närbilder är ett konstnärligt praktverk både vad det gäller bild och ljudmixning. Endast för fans av konstfilm med prettoambitioner.

The Master key
The Master key   

The Master key (2- av 5) är en röra, och inte en särskilt charmig sådan. Den större delen av publiken är efter redan när filmen börjar då den är baserad på en obskyr fransk-kanadensisk tv-serie. Att filmens parallellvärldar och dimensionshoppande karaktärer är ointressanta gör inte saken bättre. Det blir svårt att bry sig om varken karaktärerna eller deras öden. Filmen kan liknas lite vid Arkiv X, fast utan den lockande mytbildningen och de sympatiska karaktärerna. Visuellt innehåller dock filmen en del ögongodis som räddar den från lägsta betyg.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 29 sept 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.