Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Max i Mary and Max
Max i filmen Mary and Max  

Fantastisk Filmfestival

Lördag, dag 3

Lördagen började med festivalens hittills gladaste överraskning, Mary and Max (4+ av 5) som är en mörk animerad skildring av (brev)vänskapen mellan en australiensk mobbad flicka och en överviktig man från New York som lider av Aspergers syndrom. Filmens dystra allvar uppvägs av en svart, svart humor som får en att skratta trots situationernas dråplighet. När filmen tar slut känns de animerade karaktärerna mer levande än vilken riktig skådespelare som helst och man känner sig verkligen involverad i deras levnadsöden. Att regissören Adam Elliot var duktig visste vi genom kortfilmer som t.ex. Harvie Krumpet men att han skulle nå sådana här höjder med sin första långfilm var oväntat. Till sin hjälp har han utmärkta Philip Seymour Hoffman och Toni Collette i röstrollerna.

The Secret of Kells (2- av 5) är en animation om medeltid, vikingar och religion som inte gjorde något större intryck, varken visuellt eller berättarmässigt. Filmen kändes väldigt daterad och inte passande för vare sig barn eller vuxna.

Josh Harrnet - I come with the rain
Josh Harrnet i I come with the rain  

Lördagen fortsatte med två av mina förmodade festivalhöjdpunkter. Först ut var Tran Anh Hung, som med sina fyra långfilmer på tjugo år håller lika slött produktionstempo som vår egen Roy Andersson, med sin första engelskspråkiga film I come with the rain (2+ av 5) med Josh Hartnett i huvudrollen. Filmen blev dock en besvikelse med en del bra ansatser som tappas bort i en röra av symbolism. Vad Tran Anh Hung hållt på med istället för att regissera fler filmer är ett mysterium men man kan gissa att han sett på mycket amerikansk action och bett för the second coming av Jesus. Hans försök att leka med de i amerikansk film så välanvända figurerna detektiven, seriemördaren och messiasgestalten lyckas inte och den engelska dialogen mellan asiatiska skådespelare känns väldigt forcerad. Det ska dock sägas att filmens foto stundom är storslaget vackert. Det finns även andra visuella element som imponerar, speciellt de groteskt skrämmande människoskulpturerna.

Pen-ek Ratanaruangs Nymph (4- av 5) imponerade desto mer även om den inte riktigt når upp till samma höjder som hans Universums sista dagar och Ploy. Detta är inte en film för alla men om man gillar sin mystik och skräck långsam, gnagande och med ambivalenta frågor och svar så är denna nästan hypnotiserande film given. Öppningsscenens långa tagning är ett litet konststycke i sig med fantastiskt kamerabete som dröjer kvar länge i minnet.

Filmposter Doghouse
Filmposter Doghouse  

Efter dessa två prettoövningar var lördagens Midnight Movie, Doghouse (2 av 5), en välkommen kontrast. Inga krusiduller här utan bara en massa blod och lemmar i denna Shaun of the dead-wannabee där alla kvinnor i ett litet samhälle drabbas av ett virus som gör dem till manshatande zombies. Tveksam ideologi men en del skratt och alltid underhållande Danny Dyer i huvudrollen.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 22 sept 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.