Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Du och Jag

Du och Jag (Alle Anderen) placerar oss mitt i ett destruktivt förhållande och ger oss en insiktsfull analys av tvåsamhetens fallgropar. Illusionerna som fångar våra huvudkaraktärer i sina mentala fängelser skingras för oss i publiken för att ge ett naket porträtt av två karaktärer som sliter för att både behålla och bli av med sina masker.

Maren Ades ”svåra andra film”, efter den fantastiska debuten med The forest for the trees (Der Wald vor lauter Bäumen), levererar en inblick i mänskliga relationer som inte bara intresserar genom karaktärernas individuella öden utan också genom de universella tankegångar om mänskliga känslor som den kontemplativt diskuterar utan pekpinniga ”sanningar” om vad som är rätt eller fel, gott eller ont.

Om The forest for the trees ibland var så känslomässigt jobbig att titta på att man ville sätta handen för ansiktet så finns det en kritisk distans i Du och Jag som möjliggör en vidare förståelse av problematiken. Ade låter sig aldrig lockas av konventioner och klichéer i sina karaktärsteckningar utan håller oss hela tiden alerta genom komplexa porträtt av ofullkomliga (läs mänskliga) personer/karaktärer.

Filmen öppnar upp för sympati och/eller antipati med olika karaktärer beroende på vilken person man är, tjusningen med filmens subtila iscensättning är att den underlättar för förståelse av ”den andra”, den personen/karaktären som minst liknar en själv. Filmen balanserar skickligt mellan parets individer men väljer, om man måste säga att den väljer någons sida, hennes, dock inte på något oproblematiskt ”älska och gråt med Bridget Jones”-vis.

Filmens par spelas av den kompetente Lars Eidinger och den fantastiska Birgit Minichmayr, som nyligen har kunnat ses i Det vita bandet och Cherry blossoms. Ett framtidsnamn vars karriär verkar peka spikrakt uppåt, hon vann t.ex. förtjänat silverbjörnen för sitt sensibla och spännande porträtt av Gitti i Du och Jag.

Du och Jag passerar i ett passande saktmakligt tempo och hittar sin storhet i detaljerna. Detaljer som presenteras och återknyts till i en film som kräver sin koncentration men också belönar den koncentrerade mångfaldigt med drama, spänning(ar) och en gnutta humor i ett manus där inget känns självklart.

Tänk er ett regisamarbete mellan Woody Allen och Michael Haneke och ni kommer nära filmens kärna av relationsproblematik kanderad med lite alienation. Lägg till ett fantastiskt foto av medelhavsmiljön som filmen utspelar sig i och ett närvarande kameraarbete som känns både naturligt och genomtänkt och ni har en film som inte bör missas av någon.

Visas i Malmö på biograf Panora med premiär den 19/2.

Betyg

4 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Dokumentet skapades 19 feb 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Bli medlem
Glömt lösenord

Mösstest

Håll huvudet varmt

Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

Spana in mössorna.

Henke Larsson

Henke Larsson staty

Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

Kolla våra förslag.

Cola-test

Vilken cola är godast?

Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

Kolla vårt avslöjande test.