Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Draktränaren

Draktränaren ger oss hisnande kameraåkningar i en fin berättelse som stärker 3D-filmens frammarsch som ett nytt medium som kan bidra till nya filmupplevelser, inte bara kassaklirr för filmbolagen.

Missförstå mig inte, Draktränaren kommer säkerligen bli en guldkalv och spela in en massa pengar precis som de flesta andra 3D-filmer, det är inte för inte det pratas om teknikens räddning av biograferna. Skillnaden är att man nu kan se hur barnsjukdomarna börjar försvinna, tekniken servar berättelsen istället för tvärtom.

På en avlägsen ö lever vikingar som vikingar lever mest med ett undantag; drakar. Kampen mellan människorna och drakarna har pågått så länge någon kan minnas och enda vägen till popularitet är drakdödande. Vår protagonist Hiccup drömmer om att bli lika bra som sin storväxta pappa men är hopplöst spinkig. Allt förändras när han blir vän med en mytisk drake.

Regissören Dean DeBlois, som regisserat tillsammans med Chris Sanders, är det perfekta valet som för filmen med sin erfarenhet av både animation, genom Lilo och Stitch, och dokumentär, genom den fantastiska Heima om bandet Sigur rós inspelad mestadels på Island. Hans kunskap om det landets natur har säkert bidragit till de vackra miljöerna i Draktränaren, några av de finaste som någonsin skådats i animerad film.

Samarbetet med Sigur rós i Heima har också lett till annan fördel i form av sångarens Jónsis vackra musikbidrag till filmen.

Röstskådespeleriet får också toppbetyg med skådespelare som Jay Baruchel, Jonah Hill, Gerard Butler (personligen är jag glad att bara höra och slippa se denna överskattade skådespelare), Kristen Wiig och America ”Ugly Betty” Ferrara som alla bidrar med sin talang för humor, timing och dramatik utan att låta sina personligheter ta över karaktärerna.

Filmens berättelse, som framförallt är riktad mot barn och ungdomar, har ett sunt budskap där krig och dödande, vikingarnas sätt att mäta framgång, negeras av Hiccups begynnande vänskap med fienden, som kanske inte är så blodtörstig som först påstås, och vägran att döda. Underhållningen kommer först men man skulle kunna skriva en analys om hur Draktränaren förespråkar förståelse före fiendskap och kanske applicera den på olika krigszoner i den verkliga världen, som Irak eller Afghanistan. Nu ska sådan analys inte göras här men det är till filmens fördel att den öppnar upp tolkningar av detta slag.

Draktränaren passar både vuxna och barn ute efter genuint filmiska upplevelser. Varje del av filmskapandet är väl genomtänkt och bidrar till att ge oss ett av de bästa exemplen hittills på vad som kan åstadkommas när man kombinerar ultramodern 3D-teknik med klassiskt berättande som ger oss en historia fylld av både adrenalinstinn action och involverande handling.

Betyg

4 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 27 mars 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.