Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Daybreakers

Ethan Hawke är tillbaka med sin första sci fi-film sedan Gattaca (1997). Daybreakers är en lockande mix av element från sci fi-, dystopi- och apokalypsfilm samsat i formen av en vampyrfilm där vampyrerna tagit över samhället och människorna är den jagade och utrotningshotade arten och med oändligt mycket mer bett än de blodfattiga Twilight-filmerna.

Regisserande bröderna Spierig lyckas med att balansera spänning, skräck och action med en känsla för tempo och takt. Filmens status som storfilm men ändå inte gör att de har råd med många saker och effekter som annars endast de största produktionerna kan stoltsera med samtidigt som de kan tänja på genregränserna lite.

Speciellt förföriskt är filmens inledande akt med en skickligt konstruerad mytbildning av en vampyrvärld byggd på genrekonventioner men med en egen särprägel som sätter spinn på dessa konventioner. Alltihopa uppburet av ett stabilt stycke Ethan Hawke som bringar en seriositet som behövs för att en sådan här fantasi inte ska rämna under betungande dåligt skådespeleri från tv-skådespelare som borde ha stannat i sin ofta dåliga tv-serier.

Mot slutet tittar dock klichéerna fram lite väl ofta och filmen börja tappa mark men lyckas ändå, till slut, göra en godkänd landning. Kanske inga stående ovationer efteråt, men med välmenta leenden på väg ut ur salongen. Filmen känns ibland som en tillbakagång till tidigare generationers genrefilmer, där referenshumor och metamedvetenhet inte var lika dominerande, utan att för den sakens skull kännas daterad.

Filmen öppnar upp för paralleller till dagens samhälle med matbrist utbytt mot blodbrist och hemlösa utbytta mot deformerade vampyrer levande i samhällets periferi. Deformeringar som är resultatet av att de, av blodshunger, tvingats suga blod från sin egen art.

Dessa intressanta paralleller ger en filmen ett par extra bottnar även om den eller vi i publiken aldrig glömmer bort att detta i första hand är underhållning fylld med kickar, adrenalin och spänning.

Betyg:

3 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Filmfakta

Orginaltitel: Daybreakers
Längd: 98 minuter
Produktionsår: 2009
Hemsida: Officiell hemsida
Biopremiär: 2010-01-22
Mer om filmen på IMDB

Skådespelare

 • Ethan Hawke
 • Isabel Lucas
 • Sam Neill
 • Willem Dafoe

Regissör

 • Michael Spierig
 • Peter Spierig

Manus

 • Michael Spierig
 • Peter Spierig

Genre

 • Action
 • Rysare
 • Science Fiction

  Dokumentet skapades 23 jan 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.