Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

An educationAn education involverar oss i Jennys utbildning vilken börjar under strikta förhållanden i föräldrahemmet i utkanten av London under början av 1960-talet, med förberedelser för Oxford, men snart glider över till en lektion i livets hårda skola när hon träffar en dubbelt så gammal kille som visar henne en värld av flärd och fester.

Carey Mulligan som Jenny är den som har fått mest uppmärksamhet i lanseringen av filmen med efterföljande Golden globe- och Oscarsnomineringar. Hennes gestaltning av en väldigt smart men tjej som är full av teoretisk kunskap men aldrig riktigt upplevt något är skicklig och ger oss både en personlig kontakt med karaktären och en ingång till att delta i den diskussion som filmskaparna vill föra med oss. Däremot undrar jag lite om Mulligan lider av någon mild form av allergi mot kameror då hennes ögon alltid, oavsett scen, verkade vara tårfyllda på gränsen att rinna över.

Det är inte bara Mulligan som skiner i sitt skådespeleri, filmen har lyckats samla en imponerande ensemble utan skönhetsfläckar innehållande namn som Peter ”kan han vara dålig?” Sarsgaard och Alfred Molina.

Skådespelarinsatserna är av största vikt för filmen och är det som bär upp hela den tyngande strukturen, viktigare än vanligt då filmens manus och karaktärsteckning, trots sin rötter i Lynn Barbers memoarer med manus av Nick ”Om en pojke” Hornby, ibland känns lite väl didaktiska med karaktärer som är mer instrument för utlärande än levande personer. Utan det levande och medryckande skådespeleriet, närstudera t.ex. Sarsgaards imponerande mimik, så hade filmen lätt kunnat kännas ihålig och tom, som en diskussion med människor som redan vet att de har rätt och inte lyssnar på motparten.

En eloge ska ges till regissören Lone ”tyvärr kommer jag aldrig att förlåtas för den förskräckliga Italienska för nybörjare” Scherfig för att inte falla för lockelsen att exploatera förhållandet mellan våra huvudkaraktärer för snusk. Det finns otal liknande filmer där sexuell väckelse och oskuld öppnar upp för nakenscener som rättfärdigas genom ämnet men inte har någon egentlig relevans för förståelsen av det.

Det är inget fel på nakenscener i sig, men användandet av dem är ofta tveksamma och utan motivering. Motsatt, främst i Hollywoodfilmer, så finns det ibland en rädsla för nakenhet när den behövs för att berika storyn och understryka eller förklara en karaktär eller en poäng (ofta resultatet av önskan från filmbolaget om en låg åldersgräns). Scherfig undviker dock sådan här problematik genom en skicklig iscensättning där hon balanserar precis rätt mellan vad som visas i bild och vad som lämnas åt åskådaren att deducera.

Tyvärr verkar An educations upptagenhet av utbildning handlingsmässigt sett påverkat filmskaparna så till den grad att de ibland, ju längre filmen går, inte kan låta bli att använda sig av moraliserande pekpinnar, riktade mot oss i publiken, som tynger ner filmen och lämnar oss mindre tillfredställa än vad den insnärjande öppningen lovade.

Betyg:

3 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 5 feb 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.