Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Änglavakt

Jag funderade på att härma/hylla den klassiska recensionen av Åsa-Nisse flyger i luften som endast lyder ”Far i frid” och skriva något i stil med ”Himlen kan vänta”, Johan Brisingers Änglavakt förtjänar egentligen inte fler textrader än så.

Om man beskriver filmen låter det nästan som en parodi; en lycklig familj splittras när sonen hamnar i koma men får oväntad hjälp av en fransk ängel som tänder hoppet igen. Istället serveras vi en illa dold kristendomspropaganda som är så högtravande att man mår illa.

Änglavakt är inte en nyansernas film utan skriker ut sin ideologi genom dåligt skriven dialog som hela tiden måste tävla med överdådig sentimental musik som ska underlätta för oss att känna saker för de endimensionella karaktärerna.

Michael Nykvist spelar mannen som tror på slumpen och inte ett förutbestämt öde som sin fru Izabella Scorupco, något som i Änglavakts värld är likaställt med att hindra sin son från att vakna upp från komat. Tchéky Karyo spelar ängeln som vill hjälpa men mest springer runt och, förståligt, gör Nykvist misstänksam om vad denne och sin fru håller på med.

Karaktärerna är underställda budskapet i änglavakt så till den grad att man kan jämföra den med sovjetiska propagandafilmer även om den försöker dölja sin mission med att aldrig explicit nämna Gud eller kristendom utan omskriva det som kärleken och livet.

Filmen vill att man ska lämna biografen med en varm känsla av mänsklighet och inse att det finns en plan bakom all misär som existerar i världen, om man bara tror och överlämnar sig åt högre makter så kommer det att ordna sig. Istället känner man sig mentalt våldtagen av ett manus som hade passat bättre i predikstolen.

Änglavakt kommer lyckligtvis att få svårt att sprida sitt tveksamma budskap då den är alldeles för uppenbar i sina intentioner. Här finns ingen humor, ingen dramatik, ingen spänning, bara ett evigt käbblande som långsamt kryper fram mot årets mest förutsägbara slut i årets sämsta svenska film.

Betyg:

1 av 5

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet skapades 20 mars 2010 och har inte uppdaterats sedan dess.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.