Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

John Hughes - en hyllning

John Hughes har plötsligt och oväntat dött i en hjärtattack. Det är väldigt tråkigt. Han blev 59 år.

John Hughes avtryck på populärkulturen bör inte underskattas. Hans ungdomsfilmer från 1980-talet betydde mycket för en hel generation och fungerar fortfarande som måttstock för liknande filmer. Istället för att, i enlighet med samtida filmer med samma teman, behandla ungdomar som sexgalna-Mr Hyde- på-anabola-hormoner så var ungdomarna i Hughes filmer mångbottnade karaktärer med känslor som faktiskt påminde om ens egna.

The Breakfast club, Fira med Ferris, Sixteen candles och Weird science, alla regisserade av Hughes är insiktfulla men inte nedlåtande manualer om konsten att växa upp. Okej, kanske Weird science inte håller lika höga klass som de andra tre, även om en datorskapad drömtjej nog är en fantasi som levt loppan i flertalet hormonstinna tonårspojkars drömmar.

Lägger man därtill Pretty in pink, Some kind of wonderful och She’s having a baby, alla skrivna av Hughes så får man även en fortsättningskurs i livet när skolan tagit slut.

Allt som allt sju filmer som samtidigt som de är barn av sin tid och ytligt för alltid preserverat 1980-talets så omstridda och kritiserade look innefattar känslor som är både universella och relevanta oberoende av tidsera.

Komedier för alla åldrar

Förutom sina epokgörande och ikonoklastiska ungdomsfilmer så har Hughes också gett oss, som regissör eller manusförfattare, pärlor som Ett päron till farsa-filmerna (de tre första), Vrålet från vildmarken (jag ville verkligen besöka det stället när jag var liten, trots fladdermöss, björnar och Roman Craig), en natt på varuhuset i Drömkillen (vem har inte drömt om att bli inlåst i ett shoppingcenter över natten?) och Raka spåret till Chicago. Genuint roliga komedier för alla åldrar.

Hughes senare karriär, då han bl.a. skrev manus under Monte Cristo-pseudonymen Edmond Dantes, kanske inte håller lika hög klass men producerade ändå storsäljande och ibland underhållande megasuccéer som Ensam hemma och Beethovenfilmerna. Och vi behöver ju inte gå närmare in på misstag som Flubber, Baby på vift och Curly Sue, parenteser i ett livsverk som betytt mycket för alla ungdomar/människor som ibland känt att de inte riktigt passar in.

Vila i frid John Hughes och tack för filmerna.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

  Dokumentet uppdaterades senast 28 aug 2009. Det skapades ursprungligen 7 aug 2009.

  Logga in

  Användarnamn

  Lösenord

  Bli medlem
  Glömt lösenord

  Mösstest

  Håll huvudet varmt

  Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

  Spana in mössorna.

  Henke Larsson

  Henke Larsson staty

  Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

  Kolla våra förslag.

  Cola-test

  Vilken cola är godast?

  Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

  Kolla vårt avslöjande test.