Arkiverad version av geeloo.se.
Geeloos verksamhet är nedlagd och du behöver nu den arkiverade versionen av nättidningen geeloo.se. En del bilder har gått förlorade och vissa funktioner är inte längre tillgängliga.

Geeloo, filmen och jag - fortsättningen

Betydligt rappare och mer koncentrerad var då den purfärska Broder Daniel- dokumentären Broder Daniel Forever som förhandsvisades på Victoriateatern i Malmö i onsdags.

Låt mig ”sätta scenen”; det är onsdagskväll i Malmö, solen skiner starkt (för starkt kanske några skulle säga), utanför Victoriateatern har det samlats en rätt så brokig skara människor med alla åldrar representerade (nåja, 16-45 år kanske ligger närmare sanningen), de flesta har en sådan där humledryck i handen, en fotograf som enligt egen utsago inte är ett större fan går runt och intervjuar folk om deras bästa BD-minnen, folk pratar och drar anekdoter, om en timme slår portarna upp för att släppa loss Broder Daniels patenterade euforiångest.

Victoriateatern öppnar dörrarna och man kan se folk, misstänksamma mot hemsidans påstående att picknickkoncept råder, halvgömma sina nu ljumna och halvt avslutade ölburkar. Men internet talade sanning och en uppsluppen stämning börjar råda när människor nått in i visningssalen som förvandlats från konventionell biosalong till caféliknande kreation med smart uppradade bord.

Folk plockar fram sin medtagna picknick, visst finns det några ostbrickor och en och annan frukt men klart populärast är ”klassikern” folköl och fulchips. Några dj:s spelar lite musik, ett band, Baby blonde and the downs, livespelar några BD-covers, det är inte så bra men trevligt och för kontexten passande.

Arrangemanget är ett perfekt exempel på en ”mervärdesvisning”, kanske är det sådana här events som behövs för att locka en publik, hårt drabbad av ekonomikrisen, från datorskärmarna och piratsajterna. Själv koncentrerar jag mig på att inte låta mina känslomässiga band till Broder Daniel helt förblinda mitt kritiska öga.

För Broder Daniel är för mig, som för många andra, glädje och ångest samtidigt. De hade en prominent plats i soundtracket till min uppväxt med sina anthems om hur glada människor aldrig fantiserar, hårdnade hjärtan och Luke Skywalker. Jag oroar mig lite för att filmen ska göra lyteskomik av gråtande pandaflickor med stjärnor under ögonen och spela upp sångaren Henrik Berggrens tragiska drag. Nu visade det sig att jag oroade mig i onödan då filmen, på de flesta punkter, är en finstämd hyllning till ett band vars anda kommer att leva kvar länge även om bandet inte längre existerar.

Filmen är inte en heltäckande dokumentär som kartlägger bandets historia och betydelse utan istället en dokumentation av ett avsked. Den tragiska skugga som ligger över filmen från Henriks inledande meningar till eftertexternas slut har sina rötter i det genuint sorgliga faktum att bandets gitarrist Anders Göthberg tog livet av sig i mars 2008. Henrik Bergrens ord och filmen behandlar denna sorg på ett värdigt sätt, och de exploitationeffekter med myten om rockstjärnedöden och glorifiering av självmord som lätt kunnat uppstå uteblir tacksamt.

Filmen varvar livebilder från avskedskonserten på Way out west i maj 2008 med intervjuer med bandmedlemmarna under repningen inför spelningen. Tempot i filmen är väl avvägt och längden på låtklippen är precis lagom så att man kan uppskatta låtarna utan att känna att intervjuerna tränger sig in och förstör.

Intervjuerna är precisa och når en bra bit på vägen, så långt det går, mot att förklara bandets ideologi och kommunicera dess tjusning till den del av publiken som kanske inte är så insatt som andra. Musiken talar för sig själv och även om filmen kanske främst riktar sig till de redan ”frälsta” så fungerar den även för nytillkomna fans som kanske endast stött på Broder Daniel genom Fucking Åmål-soundtracket tidigare.

Den enda gången klippningen och tempot fallerar är i filmens allra slutskede då kameran dröjer kvar på gråtande ungdomar som vet att de just då bevittnar sitt favoritbands antagligen sista spelning någonsin (man ska aldrig säga aldrig i dessa tider då alla band verkar göra ”comebacks” i tid och otid). Problemet här blir att kamerans dröjande får en komisk effekt som inte kan ha varit intentionen, de flesta i visningssalen gapskrattar, förhoppningsvis med en klump i magen för egentligen så är det vackert, bara vackert i denna film som inte historiserar utan bara försöker förmedla den känsla av ärlighet som alltid varit bandets mål med sin musik.

“what is worthwhile in the world
if you can't be with the one you love
what is worthwhile
we'll be forgotten when we're gone

if I could change one thing in life
I'd make time for us
if I could change one thing
I'd make time for us

no time for us
no time for us
no time for us...”

Från No time for us av Broder Daniel. Vila I frid Anders Göthberg

För att vara konsekvent så känner jag mig tvungen att även här dela ut de där sifferbetygen som blir 4 plus av 5 för visningstillfället och 4 minus av 5 för filmen. Om dessa tips inte helt släckt er musikfilmstörst så kan jag rekommendera En film om Olle Ljungström från tidigare i år och Heima om Sigur Rós, 2000-talets kanske bästa musikdokumentär.

A life in pop går att köpa på DVD. Nästa musikfilmsvisning på Debaser går av stapeln måndagen den 6 juli då de visar Madonna - I'm Gonna tell you a secret. Broder Daniel forever har biopremiär den 3 juli.

*

Sugen på att skriva eller fotografera?

Geeloo är till för alla, men lite extra inriktad mot dig som är intresserad av journalistik, att skriva eller fotografera. Här hittar du, oavsett om det är ditt första reportage eller du är erfaren, en sprängfylld uppdragsbank allt från intervjuer, konsertrecensioner och idéer om större reportage.

Tillsammans skapar vi nättidningen geeloo.se och gör väggtidningar runtom i landet.

Bli medlem nu

Dokumentet uppdaterades senast 30 nov 2009. Det skapades ursprungligen 13 juli 2009.

Logga in

Användarnamn

Lösenord

Bli medlem
Glömt lösenord

Håll huvudet varmt

Snart är vintern här och vad är då inte skönare att ha än en värmande mössa? geeloo har testat säsongens mössutbud.

Spana in mössorna.

Henke Larsson

Henke Larsson staty

Nu är det kanske tid för vår egna lokalkändis Henrik Larsson att bli gjuten i cement! På geeloo har vi valt ut 10 olika platser som skulle kunna representera vår folkkära fotbollshjälte.

Kolla våra förslag.

Cola-test

Vilken cola är godast?

Hur många är det inte som anser att bara "vanlig" cola är god? Och hur många är det inte som tycker att billiga colasorter är det värsta som finns?

Kolla vårt avslöjande test.